Vulkánkitörés: Budapesten zavartalan a forgalom

Az újabb izlandi vulkánkitörés ellenére zavartalan a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma, és egyelőre az európai légtérben sem kell korlátozásokra számítani.

MNO
2011. 05. 23. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest Airport (BA) hétfőn közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy bár az izlandi Grímsvötn nevű tűzhányó hamufelhője nagyobb, mint a tavaly egész Európa légi forgalmát megbénító Eyjafjallajökullé volt, egyelőre nincs szükség a 2010 áprilisában alkalmazott légtérzárra. Ennek oka, hogy a szakemberek szerint a vulkánkitörés jellege több szempontból is eltér a múlt évitől, és a meteorológiai viszonyok is kedvezőbben alakultak. A közlemény szerint a következő 24 órában az Európán belüli légi forgalomban nem kell fennakadásokra számítani, és emellett a transzatlanti járatok is – bár sokszor a megszokottól eltérő útvonalon – zavartalanul közlekedhetnek.

A budapesti repülőtér forgalmára sincsenek hatással az izlandi események: az Európán belüli és a tengerentúli járatok is rendben üzemelnek. A kitörés kizárólag az Izlandra utazókat érinti, a szigetország légterét már korábban lezárták. Mivel jelenleg nincs is közvetlen légi összeköttetés Izland és a magyar főváros között, a Budapest Airport utasai között nem számottevő azok száma, akiknek kényelmetlenséget okozhat a tűzhányó működése.

Az Eurocontrol, az európai légi irányítási szakmai szervezet jelentése szerint ugyanakkor londoni szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a vulkán további aktivitásától, illetve a meteorológiai viszonyok alakulásától függően a következő egy-két napban a hamufelhő elérheti az észak-európai partokat. „Az Eurocontrol, az Európai Bizottság, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség a tagállamok, valamint a légiközlekedés főbb szereplőinek képviselőiből álló Európai Légiközlekedési Krízis-koordinációs Szervezet felkészült arra, hogy a szükséges biztonsági színvonal garantálása mellett kidolgozza és összehangolja a jövőben esetlegesen szükségessé váló válaszintézkedéseket” – olvasható az Eurocontrol honlapján, amelyet a BA idéz közleményében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.