A katonai ügyészség fogatta el Jakubinyit

A Katonai Főügyészség elfogatóparancsa alapján vette őrizetbe az osztrák rendőrség Jakubinyi Róbertet, az Egymásért-ügy elítéltje, Földesi-Szabó László volt üzlettársát – értesült lapunk. A férfi a gyanú szerint az oroszok strómanjaként vásárolt, majd játszott idegen kézre több milliárd forint értékű Mol-részvényt, és a Blikk információi szerint akkor fogták el, amikor Bécsből éppen visszatért volna thaiföldi búvóhelyére.

Swendt Pál
2011. 06. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai ügyészségi kihallgatás vár a Bécs melletti schwechati repülőtéren a napokban elfogott Jakubinyi Róbertre, az Egymásért alapítvány hétéves börtönbüntetésre ítélt egykori vezetője, Földesi-Szabó László volt üzlettársára – tudta meg a Magyar Nemzet. Értesüléseink szerint a férfi ellen a Katonai Főügyészség adott ki elfogatóparancsot, ami vagy azt jelenti, hogy Jakubinyi valamelyik rendvédelmi szerv tagjaként követhetett el törvénysértést, vagy olyan személlyel együtt gyanúsítható, akivel szemben katonai nyomozó hatóság járhat el. A körözés elrendelésével és a férfi ellen folytatott eljárással összefüggő kérdéseinkre a főügyészség illetékese mára ígért válaszokat.

*

A Blikk információi szerint Jakubinyit az Interpol magyar felkérésre olyan feljelentések nyomán körözte, amelyek szerint a férfi egy részvénytársaságon keresztül üzlettársaival több milliárd forintnyi orosz tőkéből a Mol részvényeit vásárolta fel, és a papírokat a keleti befektető kezére játszotta. A magyar állampolgárok nevére vásárolt értékpapírok átjátszásával a társaság jelentős kárt okozott a költségvetésnek és a magánbefektetőknek is. A lap úgy tudja, Jakubinyi csak nagyon rövid időre érkezett Ausztriába, ahol többek között fiával és néhány emberrel találkozott, akiktől jelentős összeget vett át. Az osztrák rendőrök akkor terítették a földre, amikor a férfi éppen visszaindult volna Thaiföldre, ahol azóta húzta meg magát, hogy megtudta, a rendőrség a nyomában van.
Jakubinyi és Földesi-Szabó közös múltja akkor kezdődött, amikor utóbbi mint rendőrnyomozó éppen azt a Merkantil Banknál feltárt részvénycsalási ügyet vizsgálta, amelyben a most elfogott férfi a kilencvenes évek elején gyanúsítottként, majd vádlottként szerepelt. Jakubinyit Göncz Árpád akkori államfő máig nem ismert indokkal elnöki kegyelemben részesítette, így a 300 millió forintos ügy elítéltjének nem kellett rács mögé vonulnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.