Újabb Kolompár-per

Tegnap tanúk meghallgatásával folytatódott az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) egykori vezetője, Kolompár Orbán elleni újabb per második tárgyalása a Heves Megyei Bíróságon. Ebben a perben választás rendje elleni bűntett és egyéb bűncselekmény elkövetésével vádolják Kolompárt.

Tarics Péter
2011. 06. 18. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikkasztás a hódmezővásárhelyi roma szervezetnél. Tegnap kezdődött Hódmezővásárhelyen Ajtai Évának, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökének a bírósági pere, akit sikkasztással vádolnak, mivel nem számolt el az önkormányzattól gyerekek nyári üdültetésére kapott támogatással. A vádirat szerint Ajtai a gyerekek nyári üdültetésére vett át – három részletben – mintegy kétmillió forintot a hódmezővásárhelyi önkormányzattól. A több mint ötven gyerek 2008 júniusában el is utazott a Csongrád megyei önkormányzat balatonszárszói üdülőjébe, a nyaralást követően azonban az elnök nem egyenlítette ki a számlákat, és az önkormányzati támogatásból is csupán 245 ezer forinttal számolt el, a fennmaradó összeggel sajátjaként bánt. Az elnök a nyomozás során korábban azzal védekezett, hogy az összeg egy részéből embereknek segített, a pénzt azonban nem kapta vissza. Tegnap a bíróságon azonban már azt vallotta: a támogatást az egyesület más programjaira használták fel. A per újabb tanúk meghallgatásával folytatódik a nyári ítélkezési szünet után.


Az Országos Választási Bizottság (OVB) 2008. november 16-ra tűzte ki a Heves megyei cigány területi kisebbségi önkormányzati képviselők időközi választását. A megméretésen négy jelölőszervezet állított listát, köztük a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF), amelynek megyei listáját az elsőrendű vádlott, Hódi Sándor vezette. Ő a kampányidőszakban több, választásra jogosult személynek havi 30 ezer forintot ígért azért, hogy az MCF listájára szavazzon, s erre a környezetében élő kisebbségi önkormányzati képviselőket is rávegye. Ezt Hódi kistérségi referensi állást biztosító megbízási szerződéssel igyekezett nyomatékosítani. A megállapodást aláíró személyeknek e tisztség ellátásáért határozatlan időre havi 30 ezer forint juttatást ígért. A biankó megbízási szerződéseket a másodrendű vádlott, Kolompár Orbán látta el kézjegyével és adta át Hódinak. A vádirat szerint a vádlottak célja az volt, hogy a választásra jogosultakat a választásban befolyásolják.
A Kecskeméti Városi Bíróságon egyébként másfél éve, 2009 novembere óta másik per is folyik Kolompár Orbán ellen. Az OCÖ volt elnökét és társait – köztük a feleségét – jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségével, sikkasztás bűntettével, a számvitel rendje megsértésének vétségével vádolja az ügyészség. Ebben a perben ősszel várható elsőfokú ítélet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.