Július 26-ig kell aláírnia az új szerződést az Alstomnak + Képriport + Videó

Jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén az Alstommal a 2-es és 4-es metróra szállítandó szerelvények gyártásáról szóló szerződés módosítását.

MNO
2011. 07. 14. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselők a javaslatot 24 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 4 tartózkodással fogadták el. Az új megállapodás szerint kikerül a szerződésből a vis maior klauzula, vagyis nem számít vis maiornak, ha az Alstom nem tudja megszerezni a végleges típusengedélyt. Módosult az Alstom által vállalt kötbér maximuma is, amely az eddigi 20-ról 30 százalékra emelkedik, az összes kárfelelősség mértéke pedig szintén 20-ról 30 százalékra nő. A korábbi 50 százalék helyett 20 százalékra csökken az előleg mértéke.

Az Alstom arra is kötelezettséget vállalt, hogy a hatálybalépéstől számított 300 napon belül megszerzi a 2-es vonalra szánt szerelvények típusengedélyét, az első szerelvényeket pedig 330 napon belül leszállítja. A 4-es metró szerelvényeire 548 napon belül kell megszereznie a típusengedélyt és 750 napon belül kell az első szerelvényt szállítania. Amennyiben az Alstom nem írja alá a megállapodást július 26-ig, a főváros eláll a megállapodástól, és új közbeszerzést írnak ki a metrókocsik beszerzésére.

Az Alstom vállalta, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság iránymutatása alapján elvégzi a szükséges változtatásokat a szerelvényeken, és új derogációs kérelmet nyújt be, majd 90 nap alatt megszerzi a mentességet a magyar vasúti járműszabályzat alól. A BKV viszont felmondhatja a szerződést akkor, ha az Alstom típusengedély-kérelmét azért függesztik fel, mert a gyártó a korábbiakkal azonos tartalmú kérvényt adott be a hatóságnak.

A szerződést módosító megállapodásban kitértek arra is, hogy a felek felfüggesztenek minden bírósági és egyéb jogi eljárást, egyik fél sem indít vagy folytat semmilyen egyéb eljárást a másikkal szemben. A Fővárosi Közgyűlés vitájában Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta: a szerződés módosításával egyidejűleg megtettek minden előkészületet arra, ha az Alstom így sem tudja teljesíteni a szerződést, és új közbeszerzést kell kiírni. Tájékoztatta a képviselőket, hogy a BKV igazgatótanácsa egyhangúlag elfogadta a megállapodást. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök folyamatosan figyelemmel követi a történéseket. Az Alstom vezetése várhatóan július 20-án érkezik Budapestre, hogy aláírják a megállapodást a szerződés módosításáról.

167 milliót kapnak a tűzoltók

Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság működőképességének megőrzésére javasolt csaknem 167 millió forint többletforrást. Tarlós István főpolgármester az indítványában azzal érvelt: az idén több mint 500 millió forintból gazdálkodó tűzoltóság első öt hónapban tapasztalt fedezethiánya az év hátralévő időszakában is fennáll. Ennek okai között említette, hogy a járművek üzemeltetéséhez meghatározott költségvetési normatíva évek óta nem változott; a minimálisan készenlétben tartandó szerállomány átlagéletkora 12 év, de van 34 éves gépjármű is a rendszerben.

Hozzátette: az energiaárak folyamatos növekedését évek óta nem követi a laktanyák üzemeltetéséhez, fenntartásához és egyéb intézményi kiadásokhoz meghatározott támogatás. A főpolgármester felkérte a szervezet parancsnokát: dolgozzon ki likviditási tervet az év végéig tartó időszakra. Ezt várhatóan augusztusban tárgyalja majd a közgyűlés. A képviselők az ülésen egyhangúlag úgy döntöttek, hogy a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság alapműködésének támogatására biztosított céltartalékot, amelynek összege 166 millió 802 ezer forint, átutalják a szervezetnek. A többletforrás a második és harmadik negyedévben várható forráshiányt részben pótolja, megakadályozza a hatvan naponl túli tartozásállomány keletkezését, illetve fedezetet nyújt a rendkívüli eseményekből adódó kiadásokra.

„Most sincs mód a Kempinskiben elhelyezni a hajléktalanokat”

A közgyűlés elfogadta Budapest új hajléktalanellátási koncepcióját is. A fővárosi önkormányzat a feladatok megszervezésével a koncepciót kidolgozó Magyar Máltai Szeretetszolgálatot és a Menhely Alapítványt bízta meg.

A Közterület helyett emberibb körülmények elnevezésű koncepció ismerteti, milyen új önkormányzati eszközök szükségesek ahhoz, hogy minél több, eddig közterületen élő ember emberibb körülmények közé kerülhessen. Az alaphálózati feladatok között a 24 órás diszpécserszolgálat egész éves működtetését, illetve a téli időszakban krízisautó 24 órás működtetését és speciális utcai szolgáltatásokat javasol a két szervezet. Ez a számítások szerint körülbelül 70 millió forintba kerülne évente.

Az elhelyezési feladatokkal összefüggésben az első befogadóhelyek működtetésére, valamint az onnan távozóknak nyújtott lakhatási támogatásra évente 270 millió forintot fordítanának. Megjegyzik, hogy a keretösszeg fejenként maximum 300 ezer forint támogatás 12 hónapra számítva, vagyis legalább 900 ember éves elhelyezését teszi lehetővé. Szentes Tamás egészségügyért és szociális területért felelős főpolgármester-helyettes szerint a célok megvalósításához nélkülözhetetlen a fővárosi ellátórendszer más területeinek – köztük az egészségügy és a gyermekvédelem – aktív részvétele.

Havas Szófia, az MSZP képviselője a vitában azt mondta, több sebből vérzik a koncepció, mert a költségvetésben jelentős pénzt vont el a városvezetés ettől a területtől. A szocialista politikus szerint a körülbelül 2500 hajléktalanból mintegy 1400 gondoskodásáról szól a koncepció, arra nem ad választ, mi lesz a többiekkel. Hozzátette: újra kellene gondolni az ügyet.

Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester válaszában arra kérte Havas Szófiát, bánjon óvatosan a kritikákkal. Mint mondta, az elmúlt húsz évben nem sikerült megoldást találni a problémára. Úgy fogalmazott: „most sincs mód a Kempinskiben elhelyezni a hajléktalanokat”. A városvezető arra kérte az MSZP-s politikust, hogy inkább segítsen a megoldásban. Hanzély Ákos, az LMP képviselője a koncepcióval kapcsolatban kijelentette: egyetért a benne szereplő célokkal, de nem látja biztosítottnak a pénzügyi forrásokat. A képviselők 21 igen, 6 nem és 1 tartózkodó szavazattal elfogadták az indítványt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.