16 ezer tonna darált hús veszhet kárba

A Cargill élelmiszer-ipari és takarmánygyártó csoport 16 ezer tonna friss és fagyasztott darált pulykahúst hívott vissza az amerikai piacról annak gyanúja miatt, hogy az élelmiszer egy antibiotikummal szemben ellenálló szalmonellabaktériummal fertőzött.

MNO
2011. 08. 05. 6:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A termékeket az Arkansas állambeli Springdale-ben állították elő – közölte szerdán a cég. A Cargill Value Added Meats Retail nevű húsipari egység a fertőzés okának megállapításáig felfüggesztette a daráltpulykahús-készítmények előállítását. A cég felülvizsgálja valamennyi termékét, amelyet február 20. és augusztus 2. között állítottak elő a springdale-i üzemben.

Az Egyesült Államokban március 1. és augusztus 1. között 26 államban 77 ember betegedett meg szalmonellától, az egyik kaliforniai fertőzés halálos kimenetelű volt. Az amerikai hatóságok már a csütörtöki bejelentés előtt termékei visszahívására szólították fel a céget. A Cargill, amely Amerika-szerte négy pulykafeldolgozó üzemmel rendelkezik, közleményében leszögezte, hogy a Springdale-ből származó darált húson kívül egyéb pulykából készült termékeit nem hívja vissza. A vásárlók teljes kártérítés fejében visszaadhatják az üzleteknek a bontatlan és bontott kiszerelésű árut.

Az Egyesült Államokban tavaly szalmonella miatt félmilliárd darab baromfitojást kellett visszahívni. A baktérium 2010-ben 2300 kórházi kezelést igénylő megbetegedést okozott, amelyek közül 29 végződött halállal. Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) becslései szerint évente minden hatodik amerikai megbetegszik valamilyen élelmiszer-szennyeződés miatt. Az országban évente háromezren halnak meg az élelmiszerekkel összefüggésbe hozható okok miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.