4 billiót költött Japán

A japán jegybank valószínűleg rekordösszeget, 4 billió jent (50,6 milliárd dollárnak megfelelő összeget) költött a bankközi devizapiacon a jen gyengítése érdekében kezdett beavatkozásra – jelentette pénteken a Nikkei című japán lap.

MNO
2011. 08. 05. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tokió csütörtökön az ázsiai kereskedés alatt egymaga kezdte meg az intervenciót, amelyet a tengerentúli kereskedés idején is folytatott. Noda Josihiko japán pénzügyminiszter nem hozta nyilvánosságra, hogy a szigetország mennyit költött, illetve összesen mennyit hajlandó költeni a jenintervencióra.

A beavatkozás nyomán a dollár jegyzése rövid időre 80 jen fölé került a devizapiacon, de azóta 79,30 dollár/jen körüli szintre esett vissza. A jen többek között azért erősödött az elmúlt napokban, mivel a befektetők úgynevezett menedékvalutának tekintik a szigetországi fizetőeszközt, így a megnövekedett világpiaci kockázat idején igyekeznek a biztonságosabb japán devizára váltani egyéb pénzeszközeiket. Tokió viszont elejét akarja venni annak, hogy a jen erősödése meghiúsítsa a szigetország exportvezérelt gazdaságának a – márciusi pusztító erejű földrengést és tengeri szökőárt követő – talpra állását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.