Börtön várhat Verókékra

Verók István, Terézváros volt MSZP-s polgármestere és tizenhárom társa 2004-ben is tudta: törvénysértő szavazatával kárt okoz az egyik Andrássy úti palota eladásával – derült ki a decemberben kezdődő büntetőper lapunk birtokába került vádiratából. Az ügyész börtönbüntetést kér a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolt volt és jelenlegi balliberális politikusokra, valamint a kerület korábbi aljegyzőjére.

2011. 09. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A terézvárosi ingatlanügyben benyújtott vádiratában mind a 14 vádlott esetében börtönbüntetés kiszabását kéri a bíróságtól Ihász Sándor fővárosi főügyész, aki valamennyiük esetében eltiltást kér a közügyek gyakorlásától is. A vád alapján az elsőrendű vádlott Verók István korábbi szocialista polgármester és tizenkét volt MSZP–SZDSZ-es önkormányzati képviselő, közöttük Fürst György volt alpolgármester, Kékesi Tibor volt országgyűlési képviselő, továbbá két jelenlegi VI. kerületi testületi tag: Hatvani Csaba és Tóth György társtettesek.
Bűnsegédként a városrész egykori aljegyzője, V. Tamás László szerepel. Az ügyészség szerint ők legalább 127,8 millió forint kárt okoztak az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan értékesítésével.

*

– Vagyonkezelői jogkörben megszavazták, és közreműködtek abban, hogy az államháztartási törvény, valamint Terézváros lakás- és vagyonrendelete megsértésével, versenyeztetés nélkül értékesítsék az épületet – összegzi a vádirat a tényállást. Az ügyészség kiemelte, a 2004-es ügyletben a vádlottak tudtak arról, hogy az Andrássy út 47. szám alatti műemléki épület 150 millió forintos vételárú eladása jogsértő.
Ismeretes, a Legfelsőbb Bíróság által is jóváhagyott, jogerős döntés megsemmisítette az adásvételi szerződést. Az ítélethez kapcsolódó szakértői vélemény beköltözhetően több mint 1,2 milliárd forintra, lakottan pedig 342 millióra becsülte a bérlőkkel együtt 150 millió forintért eladott palota értékét. Az eredeti vevő, a belga tulajdonosi hátterű Ennet Kft. időközben gazdát cserélt, s az új tulajdonosok Bermudán és a Bahamákon találhatók.
A vádirat szerint az Ennet először 2004 januárjában tett ajánlatot, 140 milliót és felújítást ígérve. Előzőleg az egyik üzlethelyiség bérlője, az Oktogon Kft. is vételi szándékát jelezte, ám Verók helyettese számításba sem vette őket. Az önkormányzat által megbízott, az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügyben is részben feltűnő Dollárland Kft. egy hónappal később az ingatlan lakott értékét csaknem 138 millió forintban, beköltözhető, azaz a bérlő nélküli forgalmi értékét csaknem 700 millióban állapította meg. Az Ennet Kft. ennek hatására hét évvel ezelőtt júniusban újabb ajánlatot tett, amelyet tízmillióval megemelt a várható kiürítési költségekre hivatkozva.
Az előterjesztést Fürst György másodrendű vádlott készítette, és hiába volt több ajánlat, ő csak az önkormányzat számára hátrányosabbat továbbította a testületnek. Fürst előterjesztését csak a tizennegyedrendű vádlott aljegyző jegyezte ellen, az önkormányzat tulajdonosi főosztálya nem. A szerződést Verók István írta alá.
A vádhatóság a bűncselekmény elkövetését, annak módját, eredményét és a vádlottak bűnösségét bizonyító dokumentumokkal, közöttük a 2006-ban tett fideszes feljelentéssel, az ingatlanra vonatkozó értékbecsléssel, szakértői véleményekkel, valamint tanúvallomásokkal bizonyítja.
Lapunk információi szerint a vádlottak közül Verók, Fürst és Hatvani sem tett gyanúsítotti vallomást, Tóth György viszont „laikusnak” mondta magát, aki nem gazdasági, hanem politikai döntéseket hozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.