Szakértelem tízmillióért

Legalább tízmillió forintot kapott szakértői munkákért 2004 és 2007 között Székely Tamás, illetve családi vállalkozása. Az elszámoltatási kormánybiztos szerint a későbbi egészségügyi miniszter egyik megbízása összeférhetetlenség gyanúját veti fel, és egyelőre munkavégzést igazoló iratokat sem találtak. Ezért a biztos – Havas Szófia és Kárpáti Zsuzsa MSZP-s szakpolitikusok esetéhez hasonlóan – várhatóan büntetőfeljelentést tesz.

2011. 08. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tízmillió forintért szakértősködött a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány idején Székely Tamás későbbi egészségügyi miniszter, aki személyesen és családi cégén keresztül is szép summákat kapott az Egészségügyi Minisztériumtól, illetve annak egyik háttérintézményétől. A lapunk birtokába került megbízási szerződések szerint először 2004. március 1. és 2005. március 1. között az Országos Gyógyintézeti Központ bízta meg szaktanácsadással havi bruttó 440 ezer forintért. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos egyelőre két számlát talált, amelyek 1,7 millió kifizetéséről szólnak, azonban nem zárható ki, hogy további bizonylatok is előkerülnek, hiszen az egy év alatt a szerződés szerint elvileg ötmillió forint járt Székelynek.
Ezzel párhuzamosan 2004. július 1-jén az egészségügyi tárca is felkérte Székelyt szakértőnek havi bruttó 400 ezerért, hogy részt vegyen a kórházak átszervezésében, annak előkészületeihez tanácsokat adjon. A megállapodást később meghosszabbították 2005. június 30-ig, és az utolsó hat hónapra már havi félmillióra emelték a gázsiját.
Ezután két évig nem kapott újabb szakértői munkát, ami annak tudható be, hogy 2005 és 2007 között Székely lett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese. Miután onnan távozott, 2007. június 1-jétől Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi tárcavezető miniszteri megbízottnak nevezte ki. Ekkor a járóbeteg-szakellátás átalakítását kellett megszerveznie.
Ám ezzel egy időben Székely családi cégét, a Med-Gard-0911 Tanácsadó Kft.-t havi 600, majd pár hónappal később 800 ezer forintos tarifáért ugyanezzel a tevékenységgel bízták meg. A Med-Gard Kft. ügyvezetője Székely Tamás felesége volt, azonban a szerződés szerint a szakértői munkát Székely Tamás végezte el.
Az elszámoltatási kormánybiztos szerint Székely családi cégének a megbízása összeférhetetlenség gyanúját veti fel, ugyanis a jogszabályok szerint a közalkalmazottal a munkáltatója nem létesíthet újabb jogviszonyt, pláne nem ugyanarra a feladatra. Budai Gyula lapunknak rámutatott: Székely szerződéseivel ugyanaz a gond, mint Havas Szófia vagy Kárpáti Zsuzsa MSZP-s képviselők hasonló megbízásaival, vagyis hogy egyelőre nem találják a nyomát munkavégzésnek. Amenynyiben nem kerülnek elő az előírt feladatok teljesítését alátámasztó dokumentumok, büntetőfeljelentést tesz az ügyben – közölte a kormánybiztos. Az MSZP budapesti elnöksége tegnap közleményben állt ki Havas Szófia mellett.
Székely Tamást lapzártánkig nem értük utol. Székely 2008 és 2010 között a második Gyurcsány-kormányban, majd a Bajnai-kabinetben is egészségügyi miniszter volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.