Egyre több idős ismerkedik neten

Megfiatalodik a francia szeniorok érzelmi élete, legalábbis erre utal az, hogy robbanásszerűen gyarapodik az idősebb korosztály számára létrehozott társkereső portálok száma. E különleges piacnak egyetlen szereplője sem hagyja ki ezt az új lehetőséget, amely számos szerelmi és főleg üzleti lehetőséget kínál.

MNO
2011. 08. 05. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NetSenior.fr, a Seniorproximeety.com, a Senior-rencontre.com csak három példája azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az őszülő találkozni vágyóktól várják a fellendülést. A Franciaországban piacvezető online társkereső portál, a Meetic szenior ügyfeleinek részaránya a teljes forgalomban megkétszereződött 2002 óta, amióta ez a cég egymáshoz kalauzolja a kereső szíveket.

A Google portálon az idősek találkozására utaló keresőszavakat mind gyakrabban használják – mondta el a párizsi Le Figarónak Sébastien Marty, aki programot dolgozott ki az időskori társkereséssel foglalkozó webhelyek összehasonlítására.

A francia házassági statisztikák alátámasztják az idősek második fiatalságára vonatkozó egyéni tapasztalatokat. Miközben a házasságok száma 2005 és 2009 között 10 százalékkal csökkent, a 60 éven felüliek közötti frigyeké 17 százalékkal nőtt. Francois de Singly, a Paris-Descartes egyetem szociológusa megerősítette, hogy az időskori idillek száma jelentősen nőtt. „A nyugdíjba vonulástól az élet végéig ma már csaknem húsz év telik el, amelynek során a nyugdíjasoknak ugyanúgy szüksége van társadalmi aktivitásra, mint a többieknek” – mondja a szakértő. Az új élet nemegyszer éppen a nyugdíjba vonuláskor, váratlanul bontakozik ki. Nemritka, hogy ebben az időszakban harminc évnél is régebbi házasságok hullanak darabokra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az idősek ugyanazt a szoros együttéléses szerelmet keresik, ami húszas éveiket meghatározta.

A gyerekekkel és a háztartási munkával eltöltött évek után sok nőnek nincs kedve ismét egy férj felvállalására. Ezek a nők tehát nem akarnak újra házasodni, már csak azért sem, mivel az özvegy számára ez az elhunyt házastárs jogán járó nyugdíj feladását jelentené. A család nem mindig örül az új kapcsolatnak. „A gyerekek nehezen fogadják el, hogy felmenőik másnak is tekinthetik magukat, mint szülőnek vagy nagyszülőnek” – mondta a Le Figarónak Francois de Singly. Mások számára viszont megkönnyebbülés, ha azt látják, hogy az idős családtagjaik nem maradnak magukra. Olyan unoka is akad, aki maga javasolja a nagyszülőnek, hogy online keressen magának új társat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.