Elapasztanák a hargitai gyógyforrásokat?

Egyelőre a Hargita megyei önkormányzat elnökének tájékoztatásával próbálják a hargitafürdői lakosok megakadályozni, hogy a Hargita Bányavállalat fúrásokat végezzen a kénes gázfürdő (mofetta) és a borvízforrások közelében.

MNO
2011. 08. 04. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tófalvi Ernő, a csíkszeredai polgármesteri hivatal hargitafürdői megbízottja szerdán felkereste Borboly Csabát, a Hargita Megyei Tanács elnökét, hogy kérje, ne adják meg az engedélyt a fúrásokra – írja a Hargita Népe című csíkszeredai napilap csütörtöki számában. Az önkormányzati megbízott a lapnak elmondta, hogy nem ismerik a Hargita Bányavállalat szándékait, és mivel a borvízforrásoktól 20 méterre, a mofettától 50-100 méterre terveznek fúrásokat, „alapos gyanúnak bizonyul”, hogy el kívánják vezetni a gázt és a vizet, hogy maguk értékesítsék, így a gyógyforrások elapadhatnak, esetleg megváltozik az összetételük.

A Hargita Bányavállalat még nem kezdte el a munkát, egyelőre utat építettek a fúrásokra kijelölt helyszínig. Ez a terület a csíkcsicsói közbirtokosságé, amelynek jelenlegi elnöke, Kósa Imre nem tudott további információkkal szolgálni a lapnak arról, hogy mikor, miért és milyen engedélyeket adtak ki.

Tudomása szerint a helyi önkormányzat még 2005-ben hagyta jóvá a bányavállalat kérését. A mofettát ötezren látogatják nyaranta, sokan járnak Hargitafürdőre gyógykezelésekre. A borvízforrásokat naponta legalább 250 ember keresi fel. Fülöp Ottília Hargita megyei főépítész a napilapnak elmondta, hogy a Hargita Bányavállalat eddig még nem fordult a szükséges engedélyért a megyei tanácshoz. A lap érdeklődött a Hargita Bányavállalatnál is, de nem sikerült elérniük a cég szóvivőjét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.