„Elmenekülnek vagy meghalnak”

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető egyik fia azt állította, családja szövetséget kötött az arab országban harcoló iszlamista lázadókkal annak érdekében, hogy végezzenek a Kadhafi távozását követelő, világi beállítottságú kormányellenes felkelőkkel.

MNO
2011. 08. 04. 5:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeif al-Iszlám Kadhafi – aki apjához hasonlóan sokáig azt állította, hogy a líbiai ellenzéket iszlamisták vezetik – a The New York Times című amerikai lapnak Tripoliban adott, az újság által szerdán közölt nyilatkozatában kijelentette: a világi lázadók „mind elmenekülnek vagy meghalnak… Majd meglátjuk”. Szeif al-Iszlám Kadhafi azt állította, családja Ali Szallabival, a Líbia egyes keleti területeit ellenőrző iszlamisták egyik vezetőjével kötött szövetséget.

Szallabi a lapnak megerősítette, hogy többször beszélt Kadhafi fiával, de azt nem erősítette meg, hogy az iszlamisták csatlakoztak volna a Líbiát 42 éve irányító Moammer el-Kadhafi táborához. A Kadhafi-rendszer előszeretettel tünteti fel magát az olajban gazdag arab ország iszlamistákkal szembeni védelmezőjeként. A líbiai lázadók között akadnak iszlamisták, de a felkelők azt állítják, a Kadhafi-rendszer demokratikus kormánnyal történő felváltásának szándéka egységbe kovácsolja őket. Szeif al-Iszlám Kadhafi az interjúval talán a lázadók közé próbál éket verni, ez utóbbiak soraiban ugyanis repedések mutatkoznak egyik katonai vezetőjük, Abdel-Fattah Júnisz tábornok rejtélyes meggyilkolása után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.