Gyökeres fordulat: a szír elnök engedett a nyomásnak + Képek

Rendelettel engedélyezte Bassár el-Aszad államfő a többpártrendszer bevezetését Szíriában, teljesítve ezzel a hónapok óta tartó kormányellenes tüntetések egyik legfőbb követelését – adta hírül az állami hírügynökség csütörtökön.

MNO
2011. 08. 04. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szíriai kormány már július végén elfogadott egy törvénytervezetet, amely lehetővé teszi a többpártrendszer kiépítését az 1963 óta a Baasz párt által irányított országban, de a parlament mindeddig nem szavazta meg a javaslatot. Az elnöki rendelet felgyorsította a történelmi jelentőségű folyamatot, mert érvénybe lépéséhez nem szükséges a parlament jóváhagyása, és azonnal érvénybe lép.



A rendelet rögzíti a pártalapítás feltételeit és a politikai csoportok funkcióit, valamint – az alkotmány alapján – „az állam és a társadalom vezetőjének” státusát. Az új pártoknak tisztelniük kell az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, nem szerveződhetnek vallási vagy törzsi alapon, és nem lehetnek külföldi szervezet vagy párt szíriai alszervezetei.



Szintén kizárja a rendelet, hogy a pártoknak nyilvánosan vagy titokban katonai vagy félkatonai egységeik legyenek, céljaiknak és anyagi forrásaiknak pedig pontosan tisztázottaknak kell lenniük.





(Fotók: Reuters)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.