Halálos NATO-csapás: életét vesztette Kadhafi egyik fia

A NATO egyik légicsapásában péntekre virradóra Zlíten városánál meghalt Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fia, a 27 éves Hamisz – közölték a felkelők.

MNO
2011. 08. 05. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szóvivőjük, Mohamed Zavivi elmondta, hogy Hamisz egyike volt annak a 32 embernek, aki a fővárostól 150 kilométerre keletre fekvő várost ért támadásban meghalt. A Kadhafi fiának halálával kapcsolatos értesülést a kormányerők soraiban végzett felderítés alapján szerezték. Hamisz Kadhafi a felkelők ellen bevetett egyik elit egység parancsnoka volt. A szóvivő szerint a NATO egy harci repülőgépe mért csapást a kormányerők parancsnoki központjára.

A támadás nem sokkal azután történt, hogy Zlítenben járt egy újságírócsoport, amely a fővárosból érkezett. A sajtó képviselői arról győződhettek meg, hogy a település központját a kadhafista erők ellenőrzik, a frontvonal 10-15 kilométerre keletre fekszik. Ezen a területen heves tüzérségi harcok dúlnak.

A felkelők, akik kiszorították Kadhafi erőit Líbiai harmadik legnagyobb városából, Miszrátából, hetek óta nyugat felé törnek, és igyekeznek elfoglalni Zlítent. Ha ellenőrzésük alá vonnák a települést, akkor eljutnának a Földközi-tenger partján haladó útra, amely a főváros, Tripoli felé vezet.

A NATO nápolyi műveleti főhadiszállása értesült ugyan a történtekről, de nem tudta megerősíteni az ezzel kapcsolatos híreket. A NATO-erők május elsejére virradóra végrehajtott légitámadásában meghalt Kadhafi másik fia, Szeif al-Arab, valamint három unokája.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.