Két év alatt közel száz új munkahely jön létre Ajkán

Uniós támogatással közel 2500 négyzetméteres műhelycsarnokot épített a Kókai Tömítéstechnikai Kft. Ajkán, az egymillió euró összértékű beruházáshoz az autóipari gumitermékeket gyártó cég 100 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a Közép-Dunántúli Regionális Operatív Program telephelyfejlesztésre kiírt pályázatán. A csarnokot szerdán adták át az ajkai ipari parkban.

MNO
2011. 08. 10. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új csarnok a termelést kiszolgáló raktárakból, technológiai helyiségekből és termelőterületből áll, ahol több mint ezerféle terméket állítanak elő a legkorszerűbb gyártástechnológiával – mondta Kókai Mátyás, a cég ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a főleg multinacionális vállalatoknak – közöttük a Knorr-Bremse fékrendszerek gyártójának – szállító cég pályázott egy új, háromezer négyzetméteres kutatóközpont megépítésére, ahol tesztlabort is berendeznek. Elmondta azt is, hogy a dolgozók létszámát a tavalyihoz képest ötvennel, 250-re emelték. A következő két évben közel százfős létszámbővítést terveznek – tette hozzá.

Lasztovicza Jenő (Fidesz–KDNP), a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke az ünnepélyes átadáson elmondta, hogy a megyében 42 cég nyert 2 milliárd forintnyi támogatást telephelyfejlesztésre a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól. A regionális fejlesztési tanács tagjaként azt hangsúlyozta, hogy a régióban a kis- és középvállalkozások támogatását helyezik a középpontba, mert a beruházások a munkahelyteremtés mellett jelentős adó- és járulékbevételt hoznak az államnak és az önkormányzatoknak.

Schwartz Béla (MSZP), Ajka polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a társaság az elmúlt öt évben a válság ellenére megduplázta az árbevételét és a nyereségét. Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a Kókai Kft. 2010-ben 2,6 milliárd forint árbevételt ért el, és az első félév pozitív eredményére alapozva az idei évre 3 milliárd forintot terveznek. Az ország legnagyobb autóipari gumitermékeket gyártó cége tavaly 600 millió forint adózás utáni nyereséget realizált. Tájékoztatása szerint a cég árbevételének 2010-ben ötven százaléka az exportból származott, az idei évre a kivitel tízszázalékos növelését tervezik. Az ajkai vállalat a világ 14 országába szállít autóipari haszongépjárművek és vasúti szerelvények fékrendszereibe, gépipari berendezésekbe és tömegközlekedési járművekbe alkatrészeket.

Az évente több tízmillió alkatrészt gyártó üzemben a legkisebb minőségi hiba is a megrendelés törlésével jár, ezért a termékeket folyamatosan ellenőrzik és a klimatizált raktárakban állandó hőmérsékleten tárolják. A Kókai Kft. számos magyar és nemzetközi nagyvállalat stratégiai beszállítója, a Knorr-Bremse AG-nek történő szállításokon keresztül Ajkán gyártott alkatrészek épülnek be többek között a Mercedes, a MAN és a SCANIA tehergépjárművek fékberendezésibe is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.