Melyik lesz a legkedveltebb borvidéki település?

A magyar borvidékek települései között Koccintás 2011 címmel vidám versenyt hirdetnek a legkedveltebb borvidéki település cím elnyerésére – jelentette be Sztanev Bertalan, a civil kezdeményezés ötletgazdája csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.<br /><br /> <a href="http://www.mno.hu/portal/801333" target="_blank"><strong>• Remek termést várnak idén a szőlőtermelők + Hang</strong></a>

MNO
2011. 08. 04. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több kategóriában meghirdetett versenyen az a település viselheti az év legkedveltebb borvidéki települése címet, ahol 2011. szeptember 4-én 16 órakor a legtöbben koccintanak helyi borral, az eredményt szeptember 11-én, a borfesztiválon hirdetik ki Budapesten.

Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: a tárca a versenyt szakmailag azért támogatja, mert a rendezvény beleillik a minisztérium helyi gazdaság szereplőit erősítő törekvésébe.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a tárcánál dolgoznak a szőlő- és borágazat kedvezőbb szabályozási környezetének megteremtésén, és fontosnak tartják, hogy a magyar minőségi borok fogyasztása növekedjen, hiszen jelenleg csökkenő tendencia érvényesül.

Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára hangsúlyozta: a verseny hozzájárulhat ahhoz, hogy a településeken előállított értékeket minél szélesebb körben megismerjék. A rendezvény jó alkalmat ad arra is, hogy azoknak a kisebb településeknek a nevei is előtérbe kerüljenek, amelyeket a borászszakma ugyan ismer, de a közvélemény kevésbé.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a szőlőtermelőkre is figyelmet kell fordítani. Kérdésre válaszolva a főtitkár közölte: az idei szőlőtermést átlagoshoz közelinek remélik.

Feldman Zsolt helyettes államtitkár kérdésre válaszolva közölte: a GMO-szennyezettségben érintett kukoricatermelők állami kártalanítása során a 360 ezer forint hektáronkénti értéket úgy számolták ki, hogy hektáronként nyolcezer tonna termésátlagot, 45 ezer forint tonnánkénti árat vettek figyelembe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.