Most már az Egyesült Államok is klubtag, de nincs ok az örömre

Hirtelen az Egyesült Államok tavalyi hazai összterméke (GDP) fölé ugrott a szövetségi állam adóssága szerdán, egy nappal azután, hogy a törvényhozás döntött az adósságplafon megemeléséről – derült ki a washingtoni pénzügyminisztérium adataiból.

LR
2011. 08. 04. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca napi tájékoztatója szerint a keddi szavazást követően egy nap alatt 238 milliárd dollárral nőtt a szövetségi kormány tartozása, s elérte a 14,5807 billió dollárt. A tartozás ily módon már meghaladta az Egyesült Államok tavalyi 14,526 billió dolláros GDP-jét. Az amerikai kormány legfrissebb becslése szerint az idei GDP mindazonáltal magasabb lesz a mostani államadósságnál: a világ legnagyobb gazdaságának idei második negyedévi teljesítménye éves szintre kivetítve 15,0038 billió dollárnak felel meg. Az amerikai szövetségi adósságplafon keddig 14,294 billió dollár volt, a kongresszus ezt kedden 900 milliárddal megemelte, s elkötelezte magát további 1200-1500 milliárd dolláros emelés mellett az év végéig.

A szerdai adósságnövekedéssel immár az Egyesült Államok is azon országok egyike, ahol az államadósság meghaladja a GDP-t.

A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint Japán GDP-arányos államadósság-rátája 229 százalék, Görögországé 152 százalék, Olaszországé 120 (más adatok szerint 128) százalék, Írországé 114 százalék. Az Egyesült Államok GDP-arányos államadósság-rátája utoljára a második világháború után, 1947-ben haladta meg a hazai összterméket, 1981-re viszont 32,5 százalékra esett. Még 2007-ben is „csupán” 64,4 százalék volt, majd a pénzügyi és gazdasági világválság hatására elszabadult a mutató.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.