Nem bánnak kesztyűs kézzel a tüntetőkkel

Vízágyúkat és könnygázt vetettek be a rendőrök az engedély nélkül tüntető diákok ellen Chile fővárosában csütörtökön.

MNO
2011. 08. 04. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-amerikai országban több mint két hónapja indult el a közoktatással elégedetlen középiskolások, egyetemisták és tanárok tiltakozó megmozdulása. Az oktatás színvonalának és finanszírozásának javítása mellett egyebek között azt követelik, hogy az állam vegye át a forráshiánnyal küzdő önkormányzatoktól a középiskolákat.

A kormány a hét elején juttatta el a fiataloknak és tanáraiknak 21 pontból álló javaslatcsomagját, amelyre péntekre ígértek választ a tüntetők. Az elképzelés szerint az alkotmányban rögzítenék az ingyenes és színvonalas közoktatáshoz való jogot, s a kormány emellett homályos ígéretet tett az önkormányzati kezelésben lévő középiskolák helyzetének javítására.

Ugyanakkor már legalább egy tucatnyi szövetség előre jelezte, hogy elutasítják a kormány kezdeményezését, mert az „kétértelmű” és nem oldja meg az oktatás alapvető problémáit. Emellett a tüntetések folytatását is megígérték.

A diákok és az oktatók érdekvédelmi szövetségesei csütörtökre úgy hirdettek meg két újabb tüntetést a fővárosba, hogy engedélyt sem kértek a hatóságoktól. Rodrigo Hinzpeter belügyminiszter szerdán az éjszakába nyúlóan tanácskozott a tiltakozók képviselőivel, akiket figyelmeztetett, hogy „Chilében mindenkire vonatkoznak a törvények”, s a kormánynak kötelessége betartatni azokat. Rámutatott, hogy a chileiek nyugalmat akarnak, elegük van a randalírozásokból és a Molotov-koktélos támadásokból, nem is beszélve a magán- és köztulajdonban keletkezett sokmilliós károkról, valamint az összecsapások sérültjeiről, akik közül 98 rendőr, 17 pedig civil volt.

Dacára a figyelmeztetésnek a fiatalok már reggel hét órától barikádokat emeltek az utakon, s megbénították a közlekedést. A rendőrök összecsaptak a diákokkal, vízágyúkat és könnygázt vetettek be, hogy visszaszorítsák a fiatalokat az utakról. Nemcsak Santiago de Chilében, hanem más nagyvárosokban, így Valparaísóban, Concepciónban, Valdiviában, Iquequében és Quilpében is hasonló jelenetek játszódtak le.

A főváros központjában a tüntetések kiindulópontjául szolgáló Plaza Italiát (Olaszország tér) már kora reggel rohamrendőrök fogták körül. A fiatalok 200-300 fős csoportban megpróbáltak bejutni a térre a környező utcákból, de a rendőrök minden kísérletüket visszaverték. Több csoport a város fő útvonalára, a Chile egyik alapító atyjáról, a függetlenségi háború hőséről, Bernardo O’Higginsről elnevezett sétányra próbált meg eljutni, de ezt is megakadályozták.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.