Október 9-én lesznek a lengyel parlamenti választások

Október 9-re tűzte ki a lengyelországi parlamenti választások időpontját Bronislaw Komorowski államfő. Komorowski ezt csütörtöki varsói sajtóértekezletén jelentette be.

MNO
2011. 08. 04. 9:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komorowski ezt csütörtöki varsói sajtóértekezletén jelentette be. A hivatalos választási kampány kezdetét veszi, mihelyst az államfő döntése megjelenik a hivatalos közlönyben, a kampányra azonban ezzel együtt meglehetősen rövid idő marad. Az idei parlamenti választásokat már az új választási eljárás szerint fogják lebonyolítani, amelyet a lengyel alkotmánybíróság július végén hagyott jóvá bizonyos változtatásokkal.

Komorowski a sajtóértekezleten keserűen jegyezte meg, hogy eredeti szándékától eltérően a választásokat nem lehet két napon rendezni, miután az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy ez nem egyeztethető össze az alaptörvénnyel. Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a pártok folytatják a párbeszédet a kétnapos választás bevezetéséről, és ez a jövőben egyszer lehetővé válik.

Az államfő június eleji nyilatkozatában úgy vélekedett, ez az eddigieknél kedvezőbb megoldás lenne. Szavai szerint azoknak az európai országoknak a tapasztalata, ahol a voksolás két napig tart, azt mutatja, hogy ott a választási részvétel is nagyobb, márpedig a lengyel demokrácia érdekében áll, hogy lehetőleg minél többen járuljanak az urnákhoz.

A lengyel választók 460 alsóházi (szejm) és 100 felsőházi (szenátus) képviselőt választanak október 9-én. A szenátusi választásokon idén első ízben egymandátumos választókerületek lesznek a korábbi két-hárommandátumosak helyett. Ugyancsak először nyílik lehetőség a meghatalmazotton keresztül történő szavazásra, ami elsősorban a fogyatékkal élő választópolgárok számára fontos, és az új választási eljárás – ugyancsak először – lehetővé teszi a külföldön tartózkodó állampolgárok levélben történő szavazását is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.