Országúti harcosból nemzeti hős

Munkatársunktól
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1999-es esztendőtől nézve a krónikát hét amerikai sikert (ez mind Lance Armstrong nevéhez fűződik) öt spanyol követett (Alberto Contador hármat jegyzett) a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, vasárnap pedig Cadel Evans iratkozott fel a bajnokok közé. S egyszersmind tizenkettedikként Ausztráliát is felírta azon országok közé, amelyek már Tour-győztest adtak. A 34 éves versenyző az 1996-os atlantai olimpián még hegyi-kerékpározásban végzett a kilencedik helyen, 2006-ban negyedik volt a Tour de France-on, 2007-ben és 2008-ban már második Contador, illetve Carlos Sastre mögött, 2009-ben pedig megnyerte az országúti világbajnokság mezőnyversenyét. Ám ez is eltörpül a mostani sikere mellett, amit hűen tükröz egyik pillanatról a másikra jött, szinte felfoghatatlan népszerűsége hazájában.
Miközben az állami vezetés azon tanakodik, hogy milyen módon köszöntsék – felmerült a szoborállítás, az utcai parádé és a hatalmas buli lehetősége –, addig szűkebb pátriájában, a Melbourne-höz közeli Barwon Headsben az emberek sárga trikót viselve tisztelegnek előtte, és már az is szóba került, hogy hidat neveznek el Evansről.
A kerekes végső diadalmenetét, a vasárnapi, Párizsban befejeződött zárószakaszt milliók figyelték Ausztrália-szerte, a helyi SBS televízió nézettsége most volt a legmagasabb idén. A tegnapi ausztrál lapok pedig szinte kivétel nélkül címlapon számoltak be a történelmi győzelemről annak ellenére, hogy már az előtt nyomdába kerültek, hogy Evans áthaladt volna a célvonalon a Champs-Elysées-n. Nagy kockázatot persze nem vállaltak, az utolsó szakasz hagyományosan már a győztes diadalmenete Párizsban. A Tourt Cadel Evans valójában már a szombati időfutamon megnyerte, amikor több mint két és fél percet vert az összetettben addig vezető luxemburgi Andy Schleckre.
Érdemes szemezgetni az ausztrál lapokból, The Sydney Morning Herald: „Egy országúti harcos valóra váltotta az álmát. Cadel Evans diadalát napokig ünnepeljük majd, de még sok idő eltelik, amíg az ausztrál kerékpársportra gyakorolt hatása igazán világossá válik. Evans szinte tökéletes versenyt produkált, élvezet volt nézni.” The Daily Telegraph: „C nap Párizsban – egy nap, amelyen Cadel Evans beírta magát az ausztrál sporttörténelembe. Történelmi sikert aratott a világ legnehezebb, leghosszabb és legnagyobb kihívásokkal teli viadalán, a Tour de France-on.” The Australian: „Cadel Evans diadala a doppingmentes kerékpársport diadala.”
A végén pedig álljon itt Olaszországból a La Gazzetta dello Sport summázata: „Evans, ez csúcs volt! Első ausztrálként és a harmadik legidősebbként a Tour trónján. Egy modern harcos, aki sírni is tud.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.