Összekötik a régiós árampiacokat

Dékány Lóránt
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő nyárra összekapcsolódhat a cseh, a szlovák és a magyar villamosenergia-piac, az ezt célzó beruházás pedig már el is indult – közölte az állami tulajdonú Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító a múlt héten. A felek még június 29-én találkoztak Budapesten, ahol megerősítették: 2012 második negyedévére szeretnék öszszekötni a szervezett áramkereskedésüket. A három ország rendszerirányítója ennek érdekében létrehozott egy közös céget, amelynek feladata az összekapcsolási munkálatok irányítása. Szándék szerint a bevezetésre szánt eljárás teljes mértékben megfelel majd az EU vonatkozó célmodelljének, hogy ezáltal közreműködjön az Európai Tanács által előirányzott európai belső villamosenergia-piac 2014-re történő létrehozásában. A felek emellett jelezték, szívesen fogadják a szomszédos országok csatlakozását, éppen ezért törekednek a program egyszerű kiterjeszthetőségére.
A piacintegráció lehetővé teszi a határokon átívelő kapacitáslekötés hatékonyságának, valamint az azonnali piacok forgalmának és kínálatának növekedését, ezáltal az átláthatóbb villamosenergia-árképzést eredményez a nagykereskedelmi piacokon – fogalmazott Medveczki Zoltán, a magyar áramtőzsde, a HUPX vezérigazgatója. Hozzátette, a beruházás hozzájárul a biztonságosabb energiaellátáshoz is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.