Pótmamát kapott a papagáj

Pótmamát kapott Klárika, a Szegedi Vadaspark zöldszárnyú arafiókája (<em>Ara chloroptera</em>); a nagytestű papagájfaj június 21-én született egyedét Salkovics Dóra, az állatkert logisztikus munkatársa neveli.

MNO
2011. 08. 12. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a vadasparkban három zöldszárnyú ara jött világra, amelyek szépen felcseperedtek, jelenleg is az állatkert lakói. Idén Klárika, az arafióka egymagában képviseli a nagyméretű papagájok legifjabb nemzedékét. A Szegedi Vadaspark zöldszárnyú ara tojópárja nem üli a tojást, így azt egy tenyésztőnél kellett kikeltetni, és az újszülött fiókát is a szakember, pontosabban „papagáj-nevelőszülők” gondozták egészen hathetes koráig.

Klárikát – akinek nemét egyelőre nem tudni, mivel a zöldszárnyú arák hímjei és tojói egyformák, és csak genetikai vizsgálattal különböztethetők meg – már néhány napja Salkovics Dóra neveli, aki tavaly világra jött testvéreinek is gondját viselte.

A fogságban akár nyolcvan, száz évig élő arák rendkívül fejletlenül születnek, a csupasz fiókák testének nagyobbik részét a hatalmas csőr teszi ki. A tojásból kikelt madarakat eleinte kétóránként kell etetni, másfél hónapos koruktól azonban már csak naponta háromszor kapnak a vízzel összekevert speciális nevelőtápból. A természetben a magvakat és gyümölcsöt fogyasztó arák a visszaöklendezett táplálékkal etetik kicsinyeiket.

A zöldszárnyú arák Dél-Amerika trópusi esőerdeiben élnek. A hobbiállattartók kedvelt madarai, míg a szomszédok körében általában kevésbé népszerűek, hiszen hangjuk nagyon erős, sőt – zárt térben, huzamosan – emberi fülnek elviselhetetlen, hiszen erőssége a 105 decibelt is meghaladja, míg az egészségügyi határérték 65 decibel. Annak, aki ara tartására vállalkozik, tisztában kell lennie azzal is, hogy a nagytestű papagájok csőre, amely a legerősebb trópusi csonthéjas terméseket is megroppantja, emberi kézre és bútorra egyaránt veszélyes szerszám lehet.

A kézben nevelt arák lényegesen csendesebbek vadon vagy röpdében felnőtt társaiknál, és kiválóan utánozzák gondozójuk hangját. A tavaly világra jött fiókák például gyakran köszönnek „hellóval”, de megpróbálják visszaadni a látogatók nevetését és a békák brekegését is.

Egyedtől függ, meddig szorul az arafióka a pótmama segítségére: akadnak olyan madarak, amelyek már félévesen képesek az önálló táplálkozásra, másokat azonban egy-másfél éves korukig is gondozóik etetnek. A zöldszárnyú arák nyolcéves koruk körül válnak ivaréretté, a kifejlett példányok hossza 90 centiméter, tömegük egy, másfél kilogramm.

A madarak nemzetközi védelmet élveznek, csak engedéllyel lehet velük kereskedni, és tartásukhoz is szükséges az úgynevezett CITES-engedély, amely igazolja az állat legális származását. Klárika szüleit ilyen papírok nélkül próbálták Magyarországra csempészni, és a határon lefoglalt madarak kerültek a Szegedi Vadasparkba, ahol most a nagy papagájröpdében élnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.