Új mélyponton a forint

Az általános befektetői bizalomvesztés terhe alatt felgyorsult a magasabb hozamuk miatt nyugalmasabb időkben kedvelt befektetési eszközök árfolyamvesztése a nemzetközi devizapiacokon; a forint is e folyamat sodrásában gyengül, péntekre virradóra árfolyama a svájci frankkal szemben új mélypontra esett 254,80 forintos jegyzésen.

MNO
2011. 08. 05. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek délelőtt tíz órakor a frankot 252,05 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 247,84 forint után. Az euró jegyzése 273,87 forint az előző délutáni 271,67 forinttal szemben, a dollárt 193,02 forinton jegyzik 191,72 forint után. Száz japán jen 245,80 forintra erősödött 242,17 forintról.

Az euróövezeti adósságszolgálati krízis elszabadulásától való félelmek tartják fogságban a nemzetközi érték- és devizapiacokat. Az amerikai 4-5 százalékos esése után az ázsiai tőzsdék péntekre virradóra 3 százalékos veszteségben zártak, az európai tőzsdék pedig 3 százalék közeli eséssel kezdtek, a devizapiacokon eközben folytatódott a menekülés a „menedék deviza” svájcifrank- és japánjen-befektetésekbe.

Szerdán és csütörtökön a svájci és a japán jegybank is fellépett a folyamat megakadályozására, de csak átmeneti sikereket értek el. A japán Nikkei gazdasági napilap értesülése szerint a japán jegybank csütörtök óta tartó intervenciója során már rekord négyezer milliárd jen eladásával interveniált a devizapiacokon.

Az euró pénteken egy százalékkal gyengült a jennel szemben a japán jegybanki intervenció ellenére is. Péntek reggel a svájci frank új rekordot ért el euróban 1,0710 frank árfolyamon, a dollár ellenében pedig a rekodja közelében ingadozott, majd korrigált a svájci nemzeti bank elnöke Philipp Hildebrand egy lapban megjelent interjújának hatására, melyben „abszurdnak” nevezte a frank erősödését, és közölte, hogy a jegybank minden lehetséges intézkedést megtesz a folyamat feltartóztatására.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.