Visszaüthet a „megaima”

Óriásrendezvényen vezekelne a világ és Amerika bűneiért az egyik majdnem elnökjelölt. Rick Perry A válasz címmel meghirdetett, gigantikus imájára eddig mindössze nyolcezren jelentkeztek, a szélsőséges nézetű csoportok közreműködésével tartott esemény pedig elemzők szerint gátat vethet a texasi kormányzó elnöki ambícióinak – írja a Boston.com. Három különleges utas kíséri el az űrbe induló Atlas V rakétát – írja a Wired. A Jupitert vizsgálni hivatott Juno űrszonda mellé három legófigurát helyeztek a NASA mérnökei.

Kovács N. László
2011. 08. 04. 9:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boston.com (boston.com)

Óriásrendezvényen vezekelne a világ és Amerika bűneiért az egyik majdnem elnökjelölt. Rick Perry A válasz címmel meghirdetett gigantikus imájára eddig mindössze nyolcezren jelentkeztek, a szélsőséges nézetű csoportok közreműködésével tartott esemény pedig elemzők szerint gátat vethet a texasi kormányzó elnöki ambícióinak – írja a Boston.com.

Rick Perry korábban arról beszélt, nem szeretne részt venni az előválasztásokon, mivel „túlságosan szélsőséges nézeteket vall” ahhoz, hogy sikeres elnökjelölt lehessen. A konzervatív politikus különösen délen, a Tea Partyhoz köthető republikánusok körében népszerű, ez azonban nem csupán vallásos hevületének köszönhető: az általa vezetett állam gazdasága gyarapszik, míg az ország többi részére a komoly nehézségek jellemzőek – egyes kommentátorok egyenesen „mini-Kínának” nevezték a déli államot.

Perry a fent idézett kijelentése óta átgondolta a dolgot, és közölte, jövő héten bejelenti, elindul-e a republikánus előválasztáson. Előbb azonban megtartja A válasz (The Response) névre keresztelt, gigantikus (legalábbis annak tervezett) keresztény rendezvényét, melyen egy stadionnyi hívő imádkozik majd nyolc órán keresztül a világ, de különösen az Egyesült Államok üdvösségéért.

A kormányzó az ószövetségi próféta, Jóel könyvét idézi, melyben a büntető mennyei sereg a bűnössé vált izraeliták ellen vonul, és az Úr közli velük, tartsanak „szent gyűlést”, melyen „böjttel, sírással és kesergéssel” vezekelnek bűneikért. Perry szerint Amerika hasonló helyzetben van ma, mint a bibliai izraeliek, és csak hasonló módon menekülhet meg: a szent gyűlést azonban a sivatag helyett ezúttal a texasi Austin legnagyobb stadionjában tartanák.

A nagyszabásúnak ígérkező esemény azonban a jelek szerint inkább árt majd Perry imidzsének, mint használ. A gyűlésnek otthont adó Reliant Stadium 71 ezer főt képes befogadni, eddig azonban csupán nyolcezren jelezték, hogy részt vennének a megaimán – pedig a belépésért nem kell fizetni. A várt támogatók sem érkeztek meg: Perry minden kormányzónak, politikusoknak, sőt még az Obama-kormány tagjainak is küldött meghívót, de egyedül Sam Brownback, Kansas kormányzója fogadta el az invitálást. Az eseményen „fellépő” egyes csoportok vagy személyek is inkább fejfájást okoznak a politikusnak.

A főszervező Amerikai Családi Szövetség (American Family Association) elítéli a homoszexualitást, ellenzi az abortuszt, és vallja, az alkotmányban lefektetett vallásszabadság csak a keresztényekre vonatkozik – a radikális szervezetekkel foglalkozó Southern Poverty Law Center „gyűlöletkeltő csoportnak” tartja a családi szövetséget. Beszédet mond majd a rendezvényen John Hagee televíziós prédikátor, aki egyszer arról beszélt, Hitlert isten küldte, hogy az üldöztetés „segítségével” visszatérhessenek a Szentföldre. A teleevangelista támogatását John McCain elnökjelölt 2008-ban visszautasította.

Elemzők szerint a vallásos találkozó az egyik legrosszabb lépés, amit Perry tehet. „A republikánusok olyan emberre várnak, aki képes legyőzni Obamát. Ez a választás az elnökről szól. Aki most vallásos, szociális témákról beszél, miközben a gazdaság a szakadék felé száguld, könnyen elveszítheti a középen állók és a bizonytalanok támogatását. Ez pedig a halál csókja – magyarázza Alex Castellanos vezető republikánus kampánystratéga. „Perry, aki egyébként remek gazdasági eredményekkel dicsekedhet, jobban tenné, ha a munkahelyteremtésre koncentrálna.” A kormányzót azonban nem érdeklik a politikai számítások. „Ez az egész nem rólam, hanem Róla szól” – nyilatkozta.

Wired (wired.com)

Három különleges utas kíséri el az űrbe induló Atlas V rakétát – írja a Wired. A Jupitert vizsgálni hivatott Juno űrszonda mellé három legófigurát helyeztek a NASA mérnökei.

Az eddig titokban tartott három utas az űrügynökség és a játékgyár együttműködésének köszönhető. A NASA legórajongó tudósai felelősek az ötletért, a dán cég pedig kapott az ajánlaton – a három aprócska figurával a tudományt és az oktatást kívánják népszerűsíteni – és természetesen saját magukat. Az első figura a római istent, Jupitert ábrázolja kezében villámmal, a második lányát, Junót, a tudomány istennőjét, aki nagyítót markol, a harmadik pedig a szakállas Galileit, aki a Jupiter modelljét és egy távcsövet tart kezében.

A Lego „fejenként” ötezer dollárral járult hozzá az Atlas V fellövéséhez. A figurák alumíniumból készültek, hogy ne zavarják meg az űrszonda műszereit, de egyébként méretben és kinézetben is teljesen ugyanolyanok, mint amiket a boltban lehet kapni. Ha elérik a Naprendszer legnagyobb bolygóját, ezek lesznek a világ legmesszebbre eljutott játékai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.