Visszavonulót fújt a Gazprom

Dékány Lóránt
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beleegyezett az orosz Gazprom abba, hogy csökkenti az olasz Edison kereskedőcégnek szállított földgáz árát. Mindezt azért, mert utóbbi társaság az európai fogyasztók közül először fordult bírósághoz azért, hogy alacsonyabb árak megállapítását követelje az orosz féltől a hosszú lejáratú szerződésekben – írta tegnap a Kommerszant című orosz üzleti lap híre alapján a Vg.hu. Az Edison tavaly novemberben indított pert a stockholmi választott bíróságnál a Promgaz ellen, amely a Gazprom és az olasz Eni vegyesvállalata, azzal érvelve, hogy pénzt vesztett a Gazpromtól történt gázvásárlás során, mivel a piaci gázárak estek. A Kommerszant szerint az Edison a múlt pénteken bejelentette, hogy megállapodott a Gazprommal, de a szerződés feltételeiről nem közölt részleteket. A cég csupán annyit árult el, hogy az árfelülvizsgálat idén 200 millió eurót jelent számukra.
Az Edison közleménye szerint a megállapodás figyelembe vette azt a tényt, hogy „a piaci feltételek megváltoztak”. Az olasz energiavállalat azt is közölte, hogy a Gazprom lépése után felhagy a pereskedéssel. Bruno Lescoeur, az Edison elnök-vezérigazgatója szerint az orosz fél beleegyezett az Edison részére szóló gázárak felülvizsgálatába, tekintettel arra, hogy az utóbbi években csökkentek az árak az olasz gázpiacon. A Gazprom Exportnál – amely a tárgyalásokat az Edisonnal lefolytatta – megerősítették a Kommerszantnak, hogy a konfliktust rendezték, de az új megállapodás részleteiről itt sem közöltek információkat. Az orosz üzleti lap szerint az engedmény nem jelent közvetlenül jelentős veszteséget a Gazprom részére, mert az Edison legfeljebb kétmilliárd köbméter gázt vásárol az orosz energiaóriástól, ám vélhetően a jövőben bonyolítja le a Gazprom tárgyalásait a nagyobb gázfogyasztókkal.
Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese a megállapodással kapcsolatban úgy fogalmazott a Financial Timesnak, hogy a tárgyalások során a kölcsönös érdekeket tartották szem előtt. A Portfolio.hu öszszefoglalója szerint Medvegyev hozzátette, hogy a Gazprom „fair áron” kíván gázt érékesíteni.
A magyar hosszú távú gázvásárlási szerződés 2015-ig szól, a Gazprom a megállapodás felülvizsgálatára vonatkozó szándék közlésekor azt jelezte, 2014 előtt nem hajlandók tárgyalni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.