időjárás 18°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Átalakulóban az érdekegyeztetés

2002.06.12. 23:00

Megbeszélést folytatott tegnap a hat szakszervezeti konföderáció vezetőjével Medgyessy Péter. A találkozó után a miniszterelnök többek között beszámolt arról, hogy az új országos érdekegyeztetésben a szakszervezetek már nemcsak a munka világához szorosan kapcsolódó kérdésekben fejthetik ki álláspontjukat, javaslatukat, hanem társadalmi és gazdasági kérdésekben is.

Ígéretet tettünk a szociális párbeszéd és az érdekegyeztetés helyreállítására a választások során. Mint minden más ígéretünket, ezt is megtartjuk – mondta Medgyessy Péter a szakszervezeti vezetőkkel folytatott megbeszélés után. A miniszterelnök tájékoztatása szerint az új, országos érdekegyeztetésben már nem csak a szűken vett munkaügyi, hanem társadalmi, gazdasági kérdésekben – adó, járulékok, költségvetés – is kifejthetik álláspontjukat és megtehetik javaslataikat a szakszervezetek. Az Országos Munkaügyi Tanács helyett létrejövő Érdekegyeztető Tanács – az érdekképviseletek kérésére – várhatóan már augusztusban megtartja első ülését, és felgyorsítják az ágazati, úgynevezett paritásos bizottságok létrehozását is.
Medgyessy Péter beszámolt arról is, hogy – a Gazdasági Tanács helyett – létre kívánják hozni a Gazdasági és Szociális Tanácsot, ahol olyan kérdésekről akarnak majd tárgyalni, mint az egészségügy helyzete vagy az egész életen át tartó tanulás lehetőségének megoldása. A Munka Törvénykönyve (MT) módosításával kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy az a munkavállalók biztonságának fokozása és a szakszervezetek jogainak visszaállítása érdekében történik. Medgyessy hozzátette: a szakszervezetek kérésére tárgyalássorozat kezdődik az MT későbbi – szavai szerint – igényesebb módosításáról. – A kormány erős szakszervezetekben érdekelt. Mi társadalmi békét akarunk, ehhez párbeszéd szükséges. A párbeszédhez erős partnerek kellenek – jelentette ki Medgyessy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.