időjárás 17°C Paszkál 2022. május 17.
logo

Bátrabban adósodunk el

Barát Mihály
2002.06.13. 23:00

Stabil a pénzügyi rendszer Magyarországon – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank. Az adatok szerint egyre bátrabban vesz fel kölcsönt a lakosság, bár az eladósodottsági szint még viszonylag alacsony. Az MNB szerint új adósnyilvántartásra lenne szükség.

Stabil a magyar pénzügyi rendszer, a hazai pénzügyi intézmények tőkeellátottsága összhangban áll a nemzetközi elvárásokkal – közölte Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tájékoztatóján. Értékelése szerint az árfolyamsáv kiszélesítését, a devizaliberalizációt különösebb megrázkódtatások nélkül fogadta a gazdaság.
A jegybank friss, Jelentés a pénzügyi stabilitásról című kiadványából kiderül: a bankszektor koncentrációjának mértéke megfelel a nemzetközi trendnek, a 2001-ben tapasztalt növekedést a két, jelentősebb mértékű bankegyesülés (a K&H–ABN Amro és a Hypo–Bank Austria) magyarázza. A vállalati hitelkihelyezés dinamikájában csökkenés következett be az elmúlt időszakban: a szektorban a forinthitelek aránya megnövekedett, de a devizakölcsönök állománya csökkent. Ez részben a forint erősödésével, részben az exportdinamika visszaesésével magyarázható. A lakossági hitelkihelyezés rendkívül dinamikusan nőtt 2001-ben: az előző esztendőhöz képest 44 százalékos reálnövekedést regisztráltak. A lakosság eladósodottsága ezzel együtt továbbra is nagyon alacsony, a GDP-hez mérten hatszázalékos, szemben az EU 46 százalékával. Magyarországon még mindig kisebb részt képviselnek az ingatlanhitelek, részarányuk 38 százalék, ami pont fordítottja az unióban kialakult struktúrának. A lakáshitelezés kockázata a jegybank szerint a volumenbővülés ellenére sem nő jelentősen, ám a bankok az alacsony kamatszint miatt egyre inkább lazítanak a kölcsönfeltételeken.
Az MNB a kockázati tényezők jobb kiszűrése érdekében pozitív listás adósnyilvántartás létrehozását javasolja: ennek lényege, hogy az ügyfelek minden kölcsöntranzakcióját pontosan nyilvántartják. (A jelenlegi rendszer csak a 90 napnál régebben nem fizető adósokat tartja számon, ami önmagában nem zárja ki a visszaéléseket.) A bankok portfólióján belül kissé növekedett a minősített kihelyezések aránya, de csak a kevéssé veszélyes tartományban.
***
Folytatódó pengeváltás. A monetáris politikai döntésekről szóló törvénymódosítás helyett az MNB szívesen kötne szerződést a kormánnyal a hatáskörök egyértelművé tételére – mondta Járai Zsigmond MNB-elnök az M1 műsorában. László Csaba pénzügyminiszter az MNB felügyelő bizottságának felállításáért érvelt, mondván: az Állami Számvevőszék elnöke az előző pénzügyminiszterhez írt levelében szorgalmazta, hogy mellettük más szerv is ellenőrizze a folyamatos működést.