A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Bátrabban adósodunk el

Stabil a pénzügyi rendszer Magyarországon – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank. Az adatok szerint egyre bátrabban vesz fel kölcsönt a lakosság, bár az eladósodottsági szint még viszonylag alacsony. Az MNB szerint új adósnyilvántartásra lenne szükség.

Barát Mihály
2002. 06. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stabil a magyar pénzügyi rendszer, a hazai pénzügyi intézmények tőkeellátottsága összhangban áll a nemzetközi elvárásokkal – közölte Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tájékoztatóján. Értékelése szerint az árfolyamsáv kiszélesítését, a devizaliberalizációt különösebb megrázkódtatások nélkül fogadta a gazdaság.
A jegybank friss, Jelentés a pénzügyi stabilitásról című kiadványából kiderül: a bankszektor koncentrációjának mértéke megfelel a nemzetközi trendnek, a 2001-ben tapasztalt növekedést a két, jelentősebb mértékű bankegyesülés (a K&H–ABN Amro és a Hypo–Bank Austria) magyarázza. A vállalati hitelkihelyezés dinamikájában csökkenés következett be az elmúlt időszakban: a szektorban a forinthitelek aránya megnövekedett, de a devizakölcsönök állománya csökkent. Ez részben a forint erősödésével, részben az exportdinamika visszaesésével magyarázható. A lakossági hitelkihelyezés rendkívül dinamikusan nőtt 2001-ben: az előző esztendőhöz képest 44 százalékos reálnövekedést regisztráltak. A lakosság eladósodottsága ezzel együtt továbbra is nagyon alacsony, a GDP-hez mérten hatszázalékos, szemben az EU 46 százalékával. Magyarországon még mindig kisebb részt képviselnek az ingatlanhitelek, részarányuk 38 százalék, ami pont fordítottja az unióban kialakult struktúrának. A lakáshitelezés kockázata a jegybank szerint a volumenbővülés ellenére sem nő jelentősen, ám a bankok az alacsony kamatszint miatt egyre inkább lazítanak a kölcsönfeltételeken.
Az MNB a kockázati tényezők jobb kiszűrése érdekében pozitív listás adósnyilvántartás létrehozását javasolja: ennek lényege, hogy az ügyfelek minden kölcsöntranzakcióját pontosan nyilvántartják. (A jelenlegi rendszer csak a 90 napnál régebben nem fizető adósokat tartja számon, ami önmagában nem zárja ki a visszaéléseket.) A bankok portfólióján belül kissé növekedett a minősített kihelyezések aránya, de csak a kevéssé veszélyes tartományban.
***
Folytatódó pengeváltás. A monetáris politikai döntésekről szóló törvénymódosítás helyett az MNB szívesen kötne szerződést a kormánnyal a hatáskörök egyértelművé tételére – mondta Járai Zsigmond MNB-elnök az M1 műsorában. László Csaba pénzügyminiszter az MNB felügyelő bizottságának felállításáért érvelt, mondván: az Állami Számvevőszék elnöke az előző pénzügyminiszterhez írt levelében szorgalmazta, hogy mellettük más szerv is ellenőrizze a folyamatos működést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.