időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Emlékérme a Széchényiről

Barát Mihály
2002.06.11. 23:00

Bemutatta tegnap a Magyar Nemzeti Bank azt az emlékérmét, amit az Országos Széchényi Könyvtár alapításának 200. évfordulója alkalmából bocsátott ki.

A háromezer forint névértékű, 31,46 gramm súlyú pénzt az ország legnagyobb könyvtárának a magyar kulturális értékek megőrzésében játszott kiemelkedő szerepéről megemlékezve bocsátotta ki a jegybank. Az Sz. Egyed Emma által tervezett, 38,61 milliméter átmérőjű emlékérméből összesen hatezer készül, kétféle kivitelben, a gyűjtők és érdeklődők – kiviteltől függően – ötezer, illetve ötezer-kétszáz forintért vásárolhatják meg a Magyar Pénzverő Rt. üzleteiben. Az érmék névértékük erejéig törvényes fizetőeszközök, vagyis a magyar törvényes pénznemben teljesíthető fizetéseknél azokat mindenki köteles elfogadni. (Az eddigi tapasztalatok szerint – bár a tényleges piaci értékük jóval magasabb – fizetési forgalomba hozatala általában komoly nehézségekbe ütközik.)
A tegnap forgalomba hozott pénz előlapján egy – a könyvtárban őrzött – Corvina fedőlapjának díszítő motívuma, a Magyar Köztársaság felirat, illetve a „3000” értékjelzés és a forint megnevezés látható. A hátlapon a Nagycenkről Pestre, a pálos kolostorba hozott Széchényi Könyvtár első könyvtártermének részlete, valamint a „200 éves az Országos Széchényi Könyvtár” felirat szerepel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.