időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo

Felépülhet-e a vereckei emlékmű?

Székely Gergely
2002.06.12. 23:00

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke azzal a kéréssel fordult Hennagyij Moszkalhoz, a megyei állami közigazgatás elnökéhez, hogy segítse elő a vereckei emlékmű felépítésének mielőbbi engedélyezését. Levelében Kovács Miklós arra hívja fel Kárpátalja kormányzójának figyelmét, hogy mivel hamisaknak bizonyultak az érvek, amelyek mindeddig meghiúsították az emlékmű felállítását, a szövetség elnöksége nem látja akadályát a csaknem egy évtizede dédelgetett terv megvalósításának.
A KMKSZ a Magyarok Világszövetségének aktív támogatásával 1996-ban szerette volna felavatni a Vereckei-hágóra tervezett Honfoglalási emlékművet, ily módon emlékezve meg a magyarok Kárpát-medencébe jövetelének 1100. évfordulójáról. A szövetség akkor nem csupán az emlékmű helyéül kijelölt földterületet vásárolta meg, hanem neki is látott a Matl Péter szobrász által megálmodott emlékmű kiviteleztetéséhez. Csakhogy az emlékmű körül kialakult sajtóvita, amely számos esetben a szélsőséges, nacionalista megnyilvánulásokat sem nélkülözte, megakadályozta annak befejezését.
Kovács azon meggyőződésének ad hangot, hogy az emlékmű befejezése mindenképpen pozitívan hatna a két ország jószomszédi kapcsolatainak további erősödésére és elmélyülésére, a kárpátaljai nemzetiségek közötti viszonyra, s nem utolsósorban Kárpátalja turisztikai vonzerejére is. Lapunk érdeklődésére Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke elmondta: bíznak kérésük mielőbbi pozitív elbírálásában, hiszen mára megdőltek mindazok az ellenérvek, amelyek az emlékmű felépítését megakadályozták.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.