A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Fesztiválok időszaka a Felvidéken

Neszméri Sándor
2002. 06. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb felvidéki magyar civil szervezet, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Kulturális Szövetség, a Csemadok igen gazdag heteket tud maga mögött. Előbb a Tavaszi szél vizet áraszt… országos népzenei fesztivált szervezte meg a Szlovák Rádió magyar adásával közösen ötszáz szereplővel, majd Tompa Mihály országos vers- és prózamondó versenyt tartott Rimaszombatban, ahol háromszáz fiatal mérte össze tudását, majd Galántán ezer karénekes adott egymásnak randevút, hogy a Kodály-napokon minősítő versennyel öszszekötött, látványos énekkari fesztiválon szórakoztassák a közönséget, és éltessék a magyar kultúrát. Június első hetében színjátszó együtteseknek és a több mint ötszáz szereplő huszonkét versenyelőadásának sok ezer aprócska és nagyobbacska néző tapsolt, döntően óvodások és elemi iskolások.
A fesztiválok időszakát és sorát a révkomáromi Jókai-napok zárja majd, amelyet június 18–22. között tartanak meg, s amely az ifjúsági és felnőtt színjátszó együttesek és kisszínpadok 39. alkalommal megrendezett versenye lesz.
Pénzszűkös világunkban nem kis teljesítmény, az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, az Illyés Közalapítvány és a Magyar Köztársaság Pozsonyi Kulturális Intézete támogatásával jelentősen csökkentek a Csemadok anyagi gondjai. A fesztiválok kapcsán ezért nem is erről beszél Kvarda József, a Csemadok országos elnöke, ha szóba kerülnek a rendezvények, hanem arról az örvendetes tényről, hogy az eseményeken egyre több a fiatal, ami azt jelenti, hogy nem kell félteni a jövő nemzedékeit sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.