Albin 2024. március 1.
logo

Fesztiválok időszaka a Felvidéken

Neszméri Sándor
2002.06.12. 23:00

A legnagyobb felvidéki magyar civil szervezet, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Kulturális Szövetség, a Csemadok igen gazdag heteket tud maga mögött. Előbb a Tavaszi szél vizet áraszt… országos népzenei fesztivált szervezte meg a Szlovák Rádió magyar adásával közösen ötszáz szereplővel, majd Tompa Mihály országos vers- és prózamondó versenyt tartott Rimaszombatban, ahol háromszáz fiatal mérte össze tudását, majd Galántán ezer karénekes adott egymásnak randevút, hogy a Kodály-napokon minősítő versennyel öszszekötött, látványos énekkari fesztiválon szórakoztassák a közönséget, és éltessék a magyar kultúrát. Június első hetében színjátszó együtteseknek és a több mint ötszáz szereplő huszonkét versenyelőadásának sok ezer aprócska és nagyobbacska néző tapsolt, döntően óvodások és elemi iskolások.
A fesztiválok időszakát és sorát a révkomáromi Jókai-napok zárja majd, amelyet június 18–22. között tartanak meg, s amely az ifjúsági és felnőtt színjátszó együttesek és kisszínpadok 39. alkalommal megrendezett versenye lesz.
Pénzszűkös világunkban nem kis teljesítmény, az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, az Illyés Közalapítvány és a Magyar Köztársaság Pozsonyi Kulturális Intézete támogatásával jelentősen csökkentek a Csemadok anyagi gondjai. A fesztiválok kapcsán ezért nem is erről beszél Kvarda József, a Csemadok országos elnöke, ha szóba kerülnek a rendezvények, hanem arról az örvendetes tényről, hogy az eseményeken egyre több a fiatal, ami azt jelenti, hogy nem kell félteni a jövő nemzedékeit sem.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.