időjárás 27°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Idősek parkja a panelrengetegben

Riersch Tamás
2002.06.11. 23:00

A rendezetlen közterületből hatezer négyzetméter elkerítésével alakíttatott ki pihenőparkot a XV. kerületi önkormányzat. Az újpalotai betontenger közepén üdítő színfolt, a Bánkút utca és a Páskomliget utca között, a mozgássérültek számára is könnyen megközelíthető zöld terület, amelynek megépítését eleinte ellenezték a lakótelepiek, mert a volt közterület magántulajdonba került. A tulajdonos-üzemeltetők azonban állítják: pihenésre bárki használhatja a parkot.

Szép, rendezett zöld felület, kényelmes, pihenőpadokkal ellátott sétálóutak, tiszta vizű kis tó, rajta hangulatos fahíd, valamint rengeteg növény és virág. Mindez egy helyen, abban a Bánkút utca és Páskomliget utca által határolt, új közparkban található, amely május végétől mindennap reggeltől estig nyitva áll a XV. kerület lakói előtt. A parkot három tulajdonosa – a helyi önkormányzat, a kivitelezéssel és az üzemeltetéssel megbízott Medicatus Kft., valamint az Arany Alkony Kht. – az Idősek parkjának keresztelte el, ám a tervek szerint a rendbe hozott volt közterület a jövőben a kerület összes polgárának a pihenését szolgálja majd.
– A park kialakítása egy olyan kezdeményezés, amely példaként szolgálhat a közterek rendbetételére, mintaértékű hasznosítására, megóvására, az önkormányzat és a helyi szervezetek együttműködésére – véli Hammer Péter, a kht. stratégiai ügyvezető igazgatója.
Hajdu László polgármester szerint a pihenőterület mindenkinek, a park szomszédságában álló Arany Alkony Idősek Otthonának, valamint Újpalota lakóinak egyaránt pihenést, kikapcsolódást biztosít a szép környezetben. Hozzátette: a kerületet alkotó három városrész, Rákospalota, Pestújhely és Újpalota összesen 1,2 millió négyzetméternyi zöld területtel rendelkezik. Nagy részük nyitott, és emiatt fokozottan ki vannak téve a rongálás veszélyeinek. A közelmúltban mégis akadtak olyanok – többen is a környék lakói közül –, akik bírálták a képviselő-testület azon határozatát, amelynek értelmében Újpalotán, az Idősek parkjának kialakításához ebből a zöld területből 6000 négyzetmétert bekeríttetett.
– A parképítés körül vita alakult ki – mondta lapunknak Pósfai Gábor, az Arany Alkony Kht. operatív ügyvezető igazgatója. Szerinte korábban egy rendezetlen zöld terület állt ezen a helyen, amelyet főleg kutyafuttatásra használtak. Ez persze kizárta annak a lehetőségét, hogy a környék idős lakói is igénybe vehessék a területet. – Csaknem tízmillió forintos beruházással szép, rendezett parkot alakítottunk ki itt, ám ahhoz, hogy a jövőben is ilyen maradhasson, mindenképpen szükséges volt a park bekerítése. Többen ellenezték ezt, mondván, a terület így hozzáférhetetlenné válik majd a környék lakói előtt. Nos, a kerítés célja mindössze anynyi, hogy a park a jövőben is ilyen szép és rendezett maradhasson, és főleg ne kutyasétáltatásra használják. Továbbra is nyitott marad mindenki előtt, és a hét minden napján tárt kapukkal fogadja a pihenni vágyókat – emelte ki az igazgató, aki szerint az 1996 óta működő kht. nagyon jó kapcsolatot tart fenn a kerületi civil és nyugdíjasszervezetekkel.
A kerítésvitával kapcsolatban a XV. kerületi polgármesteri hivatal építésügyi hatósága jelezte, hogy a parkon belül éppen a nyitottság miatt szükséges kerítéssel jelezni a magán- és közterület határát. Az Arany Alkony kertjét, valamint az Idősek parkját elválasztó belső kerítés azonban az intézmény vezetői szerint szintén csak formális feladatot lát el, az állandóan nyitott kapu is jelzi, hogy a közlekedés egyaránt akadálymentes mindenkinek. A kivitelezők a parképítés során egyébként arra is figyeltek, hogy a park a babakocsis kismamák, valamint a mozgássérült emberek előtt is egyaránt akadálymentesen megközelíthető és használható legyen.