időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

Megkezdődött az Ybl-villa újjáépítése

Osgyán Edina
2002.06.13. 23:00

A napokban megkezdődött az Ybl-villa újjáépítése a budai Várlejtőn. A Budapesti Történeti Múzeum szakemberei tavaly ősszel fejezték be a közel háromezer négyzetméteres telek régészeti feltárását. A hétszázmilliós beruházás részeként a tulajdonos a szomszéd telken egy új pihenő- és játszóparkot alakít ki, amelyet a budavári önkormányzatnak adományoz. A villát diplomáciai célokra hasznosítják.

Kizárólag azért alakult meg hat évvel ezelőtt a Budapanoráma Kft., hogy a budai várlejtőn visszaépítse a második világháborúban tönkretett Hatvany-villát – közölte lapunkkal Sasvári Gabriella, a Budapanoráma Kft. referense. Ybl Miklós eredetileg gróf Lónyay Menyhértnek, a kiegyezés utáni magyar kormány pénzügyminiszterének tervezte a villát 1870-ben. A húszas években báró Hatvany Ferenc műgyűjtő és mecénás költözött a házba, melyet a második világháborúban súlyos bombatalálat ért.
Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal az építkezések előtt elrendelte a Csónak utca–Hunyadi János út–Királylépcső által határolt terület teljes régészeti feltárását. Tóth Anikó, az ásatás vezetője szerint a budai Vár területén az utóbbi évtizedek leggazdagabb leletegyüttese került felszínre. A terület déli részén például egy török kori védmű falszakaszaira, két középkori útfelszínre és egy téglapadlós ház maradványaira bukkantak a modern és újkori feltöltés alatt. Előkerült egy hódoltság kori temető is, amely valószínűleg a török korban itt élő magyarság nyughelye lehetett. A legkorábbról származó emlék egy kis, XIII. századi letakart edényke, 14 darab IV. Béla korabeli ezüstpénzzel. A korai emlékek közé tartozik egy XIV. századi kemence, valamint XV. századi kutak és tárológödrök, melyekből nagy mennyiségű ép kerámiaedényen kívül jó állapotban megmaradt üvegáru és egy faopál gyöngysor is előkerült. Sasvári Gabriella hozzáfűzte: a tulajdonos egy romkertet alakít ki a telken azoknak az emlékeknek, amelyeket nem emeltek ki a földből.
Miután a múzeum munkatársai befejezték az ásatást, az új villaépület kiviteli tervei is elkészültek. Néhány hete elkezdődött az alapozás, és az év végéig elkészül a villa vasbeton szerkezete is. A földfelszín felett három, alatta pedig két szintet alakítanak majd ki: itt kap helyet a romkert, egy kiállítótér, valamint egy parkoló, összesen ezerhatszáz négyzetméteren. A tulajdonos azt tervezi, hogy a villát diplomáciai célokra hasznosítja. A hétszázmilliós beruházás része a szomszéd telekre tervezett új pihenő- és játszópark, amelyet a Budapanoráma Kft. a budavári önkormányzatnak adományoz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.