időjárás 4°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Moszkva alá vonul a Pannonplast Rt.

Hommer Tibor
2002.06.16. 23:00

Oroszországban létesít polietilénhabot termelő bázist a Pannonplast Rt. leányvállalata, az 1984-ben alakult első japán–magyar vegyesvállalat, a Polifoam Kft. A holdingnál mindezek mellett a lengyelországi terjeszkedés lehetőségét is vizsgálják – tudtuk meg.

A Moszkva mellett épített ipari parkban a társaság egymilliárd forint értékű beruházást tervez, amelynek előkészületei a területrendezéssel, valamint a szükséges infrastruktúra kiépítésének engedélyeztetésével már elkezdődtek.
Oroszországban jelentős növekedési potenciállal rendelkezik a polietilénhabok piaca – döntően ez az érv szólt amellett, hogy a társaság helyi gyártókapacitást hozzon létre Moszkva mellett. A 170 millió lakosú, rosszul ellátott s olykor mínusz ötven Celsius-fokos telektől sújtott piacon rendkívül magas kereslet mutatkozik a hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező polietilénhabok iránt. Éppen ezért a cég azt tervezi – tudtuk meg a vezérigazgató-helyettestől –, hogy a későbbiekben feldolgozóberendezésekkel is bővítik a négyezer négyzetméteres (a raktárhelyiséget is magába foglaló) üzemet, s helyben gyártott termékkínálatukat közvetlen alkalmazásra kész cikkekkel is kibővítik.
A Pannonplast leánycége, a Polifoam Kft. saját forrásából, illetve banki hitelből finanszírozott beruházás kezdetben 1000–1200 tonnás termelési kapacitással rendelkezik, amit a műanyagipari társaság a későbbiekben szintén bővíteni szeretne. Várhegyi Miklóstól megtudtuk, hogy a kezdeti időszakban nagyjából évi egymilliárd forintnak megfelelő forgalomra számítanak, de ez az árbevétel emelkedik majd a termékkínálat szélesítése révén. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) A szekciójában jegyzett Pannonplast Rt. vezérigazgató-helyettese érdeklődésünkre elmondta, hogy a beruházás végső soron öt év alatt megtérülhet.
Várhegyi Miklós hozzátette: a Pannonplastnál folyamatosan vizsgálják a terjeszkedés lehetőségét. Egyebek mellett Lengyelországot vették górcső alá, ahol a Polifoam Kft. jelenleg raktárbázist üzemeltet, amely szükség szerint átalakítható gyártócsarnokká. Erről azonban még nem született döntés, a piaci igények alapján dől el, hogy Lengyelországban is megjelenik-e gyártóbázissal a Pannonplast. A helyi gyártásra ugyanis egy bizonyos mennyiségi igény felett feltétlenül szükség van, hiszen a polietilénhabból készült termékek szállítása rendkívül körülményes és drága a termék árához képest.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.