időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Riadókészültségben a brit hadihajók

Jotischky László
2002.06.12. 23:00

Riadókészültségben vannak a brit haditengerészet Gibraltárban vagy a Gibraltári-szorosban tartózkodó hadihajói. Az MI5, az angol titkosszolgálat elhárítórészlege a kabinetiroda egyesített hírszerző bizottságán keresztül – amelynek feladata egybehangolni a fegyveres erők és a kormány hírszerző tevékenységét – a haditengerészet tudomására hozta, hogy az al-Kaida-terroristák támadást terveznek a Gibraltárban vagy a szorosban levő brit és amerikai hadihajók ellen. A terv az, hogy könnyű gumicsónakokat megraknak nagy mennyiségű robbanószerrel, ezzel a kiszemelt hajó mellé férkőznek és felrobbantják. Teljes siker esetén a robbanás akár el is süllyeszthet egy hadihajót.
Tegnap közzétett hír szerint az MI5 a marokkói biztonsági szolgálattól kapta az értesülést. Marokkóban ugyanis letartóztattak három szaúdi állampolgárt azzal a váddal, hogy ilyen merényletet terveztek.
A brit média szerint a védelmi minisztérium korábban cáfolta, hogy ilyen értesülés birtokába jutott volna, vagy hogy gibraltári tengerészeti egységeket riadóztattak, hamarosan azonban kiderült, hogy a hír igaz. A spanyol haditengerészettel folytatott közös hadgyakorlat után Gibraltár térségében van a brit hadiflotta két fontos hajója, az Ark Royal repülőgép-anyahajó és a Cardiff romboló.
Mindez megerősíteni látszik Bush elnök kijelentését, amely szerint az al-Kaida terroristái továbbra is fenyegetik az Egyesült Államokat és Nyugat-Európa több országát. Hasonló értelemben nyilatkozott Michele Alliot Marie francia védelmi miniszter. Szó szerint azt mondta: Franciaországot az összes többi nagy nyugat-európai hatalommal együtt veszély fenyegeti.
Marokkóban kedden további öt személyt vettek őrizetbe, köztük a három korábban letartóztatott közül kettőnek a feleségét.
A brit haditengerészet 2000 októbere, az amerikai Cole nevű hadihajó ellen elkövetett pokolgépes merénylet óta tisztában van a terroristaveszéllyel. Annak a robbantásnak 17 halálos áldozata volt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.