időjárás 16°C Fatime 2023. június 5.
logo

„Távol áll tőlünk a pártpolitika”

–
2002.06.14. 23:00

Miért kellett mostanáig várni a Greenpeace-re? – kérdeztük Gerd Leipoldtól, a Greenpeace International ügyvezetőjétől, aki a budapesti iroda megnyitásának alkalmából most először kereste fel hazánkat.
– Bár valóban a világ egyik legbefolyásosabb szervezete vagyunk, de az anyagi lehetőségek bennünket is korlátoznak. El kell mondanom azonban, hogy sok olyan feladatot végeztünk már el, amelyek végeredménye Magyarországra nézve is kedvező hatással volt. Ilyen például a bázeli egyezmény tető alá hozása, amely kimondja, hogy a gazdagabb országok nem szállíthatnak veszélyes hulladékokat a szegényebb országokba.
– Fog-e politizálni a Greenpeace Magyarországon?
– Távol áll tőlünk a pártpolitika, hiszen a fő célunk a környezet védelme. Fel kell kutatnunk Magyarország legfenyegetőbb környezeti problémáit és meg kell neveznünk azokat a személyeket, akik felelősek a károsodásokért. A lényeg azonban, hogy mindezt civil és nem politikai eszközökkel visszük véghez.
– Személy szerint miként foglalt állást abban a vitában, amely Európa-szerte arról folyik, hogy a zöld érdekvédelemnek a baloldali vagy a konzervatív politikai oldalon kell-e állnia?
– Minden civil szervezetnek magának kell eldöntenie, hogy kívánja-e valamelyik pártba helyezi a bizalmát. Szerintem az lenne ideális, ha a zöldeknek sem a jobb-, sem a baloldalhoz nem kellene kötődniük. Egy erős zöldmozgalom ugyanakkor képes befolyásolni a politikát. És ez az, amire igazán szük-ség van.
– Merre tart a nemzetközi Greenpeace? A szervezet tagjai részéről elhangzott a vád, hogy mára túlságosan bürokratikus lett a mozgalom, miközben világszerte csökkent a Greenpeace befolyása.
– Több mint negyven országban van irodánk, és ezeken a helyeken aktívan dolgozunk is. Fő feladatunk, hogy eredményt érjünk el a nagy, globális kérdésekben, mint például a klímaváltozás, az őserdők pusztítása, az óceánok túlhalászása vagy a génmanipuláció megakadályozásáért folytatott küzdelemben. Tény, hogy ezeken a területeken zöldoldalról vezető szerepet töltünk be. Éppúgy a közvélemény formálása, mint a nemzetközi környezetvédelmi intézmények és konvenciók befolyásolása terén. 2,7 millió tagunk van világszerte, és ez képezi a Greenpeace legnagyobb erejét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.