időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

További támogatásra várnak

Gui Angéla
2002.06.12. 23:00

Csíkszereda és Marosvásárhely mellett ősszel várhatóan Kolozsváron is megkezdi felsőfokú oktatását a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A magyar kormány további anyagi támogatása szükséges azonban ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen a magánegyetem második tanéve, és a beütemezett fejlesztési tervek is folytatódhassanak – nyilatkozta a Héthatárnak Tonk Sándor, az intézmény rektora.

Nemrég hagyta jóvá a román akkreditációs bizottság a környezeti földrajz–környezettudomány szakirány beindítását Kolozsvárott, s ha semmi különös esemény nem jön közbe, akkor a kincses városban is megkezdheti oktatását az Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE). Tervek szerint fotó-, filmművészet és média szak is indulna, a szakbizottság véleményezésére még várni kell, a rektor bízik abban, hogy a testület döntése kedvező lesz. Mint mondta, mindkét szak iránt nagy az érdeklődés, aminek azért örülnek, mert így Csíkszereda és Marosvásárhely mellett Kolozsvár is az EMTE oktatási helyszínévé válik. A 2002/2003-as tanévre a három városban összesen 730 helyet hirdettek meg, ennek fele tandíjas, fele tandíjmentes lenne. Nem biztos azonban, hogy valóban ennyi diák kezdheti majd meg ősszel felsőfokú tanulmányait, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen ugyanis olyan szakokat is meghirdettek, amelyekre csak abban az esetben tartják meg a felvételit, ha sikerül időben megszerezni ezek működési engedélyét.
A magánegyetem első tanéve egyébként hamarosan zárul, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában összesen 370-en végeznek, az EMTE-hez tartozik ugyanakkor a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, ahol rövidesen 650 diák teheti le évzáró vizsgáját. „A diáklétszámunk elég nagy ahhoz, hogy gondjaink is legyenek” – fogalmazott Tonk Sándor, majd hozzátette: az előző tanévben elsősorban az oktatói karban mutatkozott hiány. Erdélyben ugyanis nagyon foghíjas az egyetemi oktatói gárda, most tapossák azt az utat, amelyen létrehozhatják saját tanári hálózatukat. Az egyetemen egyelőre kevés a docens, a professzor, viszont örvendetes, hogy az alacsonyabb oktatói státusokra sok tehetséges fiatal jelentkezett – fűzte tovább Tonk Sándor. Mint mondta, éppen ezért hozták létre az egyetem mellett a Kutatási Programok Intézetét, amely doktori és kutatói ösztöndíjakkal kíván hatékony segítséget nyújtani azoknak az erdélyi magyaroknak, akik szülőföldjükön szeretnének a tudománnyal foglalkozni.
Az erdélyi magyar egyetem további működése azonban teljes mértékben az anyaország anyagi támogatásától függ. Bár a román tanügyi törvény feltételes módban kimondja, hogy Bukarest támogathatja az oktatási magánintézményeket, erre a segítségre azonban nem számíthat az EMTE – véli a rektor. „Szimbolikus értéke lenne, ha ez erdélyi magyar egyetem ügyét úgy tarthatná számon a közvélemény, mint amelyet mind a román, mind a magyar állam finanszíroz” – fogalmazott Tonk. Lapunknak arra a felvetésére, mekkora segítséget vár az új budapesti kormánytól, a rektor úgy fogalmazott: – Remélem, hogy amit jóváhagyott a magyar parlament, azt megkapjuk, de várni többet várunk.
Az EMTE megalapítására egyébként Budapesten 2000-ben kétmilliárd forintot hagytak jóvá, a 2001-es, két évre szóló költségvetésből pedig esztendőnként szintén kétmilliárd forintot különítettek el e célra. Ezt az összeget tehát ebben az esztendőben még utalnia kell a Medgyessy-kormánynak, s ha meg akarja őrizni a támogatás mértékét, akkor az inflációt figyelembe véve 2003-ban már két és fél milliárddal segíti az egyetemet. „A magyar adófizető polgárok nemes gesztusa, hogy támogatják a határon túli magyar oktatást, a kiutalt összeg nagylelkű, a továbblépéshez azonban a meglévő hozzájárulást növelni kell” – fejtette ki Tonk Sándor.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.