időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Veszélybe kerülhet a sertéshúsexport

Nagy Ottó
2002.06.12. 23:00

Megdöbbenve értesült a sajtóból az agrártárca által tervezett élősertés kilónként 27 forintos exporttámogatásáról Menczel Lászlóné, a lépésben igencsak érdekelt Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) titkára. A szakember lapunknak elmondta: a tárca rendelkezése érthetetlen számára, különösen akkor, ha a húsexportot semmilyen formában nem támogatják. Az ötvenezer sertést „érintő” intézkedés következtében emelkedni fognak a felvásárlási árak és közel egymillió darab feldolgozott sertés exportja kerülhet veszélybe.
A világon mindenhol túltermelés van élősertésből, ezért ha valamely piacról kiszorulnak a magyar exportőrök, akkor oda nem tudnak visszakerülni – mondta Menczelné. Szerinte nem az élősertésexport, hanem a minőségi hústermelés támogatására lenne szükség – kilónként 50 forinttal –, mégpedig minden minőségi kategóriában. A titkár természetesen elengedhetetlennek tartja az ágazat állami támogatását, de álláspontja szerint azt úgy kell véghezvinni, hogy valami látszatja is legyen. Az élősertés exporttámogatásának negatív hatása nemcsak abban nyilvánul meg, hogy az alapanyagot, azaz az élősertést nem itthon dolgozzák fel, hanem abban is, hogy romlik a hazai foglalkoztatottság és átmenetileg nőnek a felvásárlási árak.
A tervezett exporttámogatás miatt veszélybe kerülhet a húsipar mintegy 300 millió dolláros éves húsexportja.
Menczel Lászlóné hozzátette: a külpiacon már évek óta nem a húsok minőségi versenye folyik, hanem az állami támogatásoké. Így exportlehetőségek beszűkülése miatt a magyar húspiacon könnyen túlkínálat alakulhat ki. A múlt évben a sertéshús exporttámogatása fedezte a magyar és a világpiaci árak közötti különbséget, ezért volt lehetőség arra, hogy a felvásárlási árak tavaly magasan, 330 forint körül mozogjanak kilogrammonként élősúlyra vetítve. Ehhez 4,8 milliárd forint állt rendelkezésre. Az idén azonban az exporttámogatás a WTO-egyezménnyel összhangban megszűnt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.