időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Washingtoni aggodalom

Hírösszefoglaló
2002.06.12. 23:00

Az amerikai külügyminisztérium magas rangú tisztségviselője szerint a pilóta nélküli, távirányítású repülőgépek igen pusztító fegyverek lehetnek, ha terroristák kezébe kerülnek, ezért Washingtonnak fenn kell tartania ellenőrzését e technológia felett.

Vann Van Diepen amerikai külügyi államtitkár, aki az amerikai szenátus kormányzati ügyekkel foglalkozó bizottsága előtt jelent meg kedden, kijelentette, hogy ezt a katonai technológiát, amelyet a hadszínterek távolból való nyomon követésére és a célpontok távirányítású fegyverekkel való támadására használnak, a terroristák felhasználhatják vegyi és biológiai fegyverek célba juttatására. „Tizenöt éve dolgozunk azon, hogy ez a technológia ne juthasson illetéktelen kezekbe, és növeljük erőfeszítéseinket, hogy ezt meg tudjuk akadályozni” – hangsúlyozta Van Diepen. Az Egyesült Államok e technológia alapján fejlesztette ki pilóta nélküli gépeit: a Predator robotrepülőgépet és a Global Hawk hosszú repülőidejű, pilóta nélküli repülőeszközt, amelyeket Afganisztánban is bevetettek az al-Kaida és a tálibok elleni antiterrorista háborúban.
A pilóta nélküli kémrepülőgépek az első időkben csak felvételeket készítettek, amelyeket azonnal műholdra lőttek fel – ez történt például 1995-ben Boszniában és Koszovóban. A mára már saját fegyverek hordozására és kilövésére is képes rendszerre olyan államok is szemet vetettek, amelyeket Washington a terrorizmus támogatásával vádol – mondta a külügyi államtitkár. Így például Irak könynyű felderítőgépeit olyan pilóta nélküli gépekké alakította át, amelyek vegyi fegyvereket is célba juttathatnak, India pedig ilyen pilóta nélküli gépekkel tartja szemmel Pakisztánt. Washington ellenőrzési rendszert dolgozott ki e technológia esetleges átadására, s programokkal segíti azokat az országokat, amelyek hajlandók bevezetni az ellenőrzést, míg azokkal az országokkal szemben, amelyek nem hajlandók együttműködni, szankciókat helyezett kilátásba.
George Bush amerikai elnök kedden ismertette a belbiztonsági tanács nevű új testület tagjainak névsorát. A belbiztonsági tanács konzultatív – tehát döntéshozatali jogkör nélküli, tanácsadó – testület lesz. Feladata, hogy figyelemmel kísérje az Amerikai Egyesült Államok a terrorizmussal szembeni védelmében tett lépéseket.

Francia razzia. Tegnap öt személyt állítottak elő Párizsban a tavaly repülőgép-robbantási kísérlet közben leleplezett Richard Reid ügyében folyó nyomozásban. A főváros térségében végrehajtott razzia során két pakisztáni személyt és további három férfit – nemzeti hovatartozásukat nem említik – vettek őrizetbe. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.