Szeptember 7–17. között rendezik meg, immár tizenegyedik alkalommal a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivált. A magyar borok legnagyobb seregszemléje rangos kulturális esemény és érdekes gasztronómiai kalandozás is. A rendezvényhez fotókiállítás és boregyetem kapcsolódik. A közönség tájékoztatást kaphat a borkóstolás alapjairól és a pezsgőgyártás titkairól, de lesz külön pezsgőnap is, amelynek díszvendége Olaszország lesz. A szüreti felvonulás mellett szüreti sokadalmat és borünnepet rendeznek a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban, a Vigadóban pedig koncertsorozat kapcsolódik a rendezvényhez.
Szerepet vállal a fesztiválon a Magyar Sajtklub is: szeptember 12–15. között a tavaly nagy sikert aratott sajtpavilonnal találkozhatnak az érdeklődők a budai Várban, ahol a jó magyar borok mellé jó magyar sajtokat kóstolhatnak.
Az ünnepséget némileg beárnyékolja, hogy a hazai borágazat pillanatnyilag jelentős túltermelési válsággal küzd, és mintegy másfél millió hektoliter hordó bor nyomja a piacot. Az ágazat szereplői, bár jelentős kormányzati segítséget kaptak, még több dotációt kérnek, és intézkedéseket várnak a bor- és szőlőágazat rendbetétele érdekében. A szakemberek bíznak abban, hogy a rövidesen megrendezendő fesztivál hozzájárul a magyar bor hírnevének öregbítéséhez.
Egyre több a baj az ukrán menekültekkel Európa-szerte
