A régi Corvin

–
2002. 10. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dúlt a médiaháború a 90-es években, a Corvin Áruház éttermében meg átmeneti békék köttettek. Tucatnyi újság is készült a vendéglői asztaloknál, habzó sörök, csípős halászlevek, pikáns pájslik, omlós rántott szeletek mellett. Odajártak a firkászok, a hírhiénák, a komoly literátorok a sajtóházból, a Gyulay Pál utcai szerkesztőségekből, a rádióból, de a távolabbi redakciókból is, mert a fehér asztal mellett a háborúskodásnak is más íze volt. Idővel a szerkesztőségek kihaltak a környékről, de minden rendű és rangú újságírók még vissza-visszatértek a Corvinba jókat beszélgetni, vitázni és falatozni, mert ott mindig lelt az ember szakmabelit, s ha azt nem, hát befalt egy tárkonyos borjúnyelvlevest, vagy egy ropogós csülköt, s otthonosan érezhette magát, akár a szerkesztőségi lakában. 2000 decemberében bezárt a Corvin, azóta a zsurnaliszták az utcán találkoznak vagy sajtótájékoztatókon, s idegenkedve méregetik egymást – ez még a Corvinban sem járt, mit keres akkor a szakmában.
A régi Corvin nem szűnt meg teljesen, csak elköltözött. A Kossuth téri metróállomás melletti nagy, csúnya irodaépület hetedik emeletén rendezkedtek be a régi bútorokkal, s a lehetőségek szerint a régi szellemmel. Új hely, új vendégkör, új stratégia – mindent nem tudtak átmenteni. Természetesen megváltozott a vendéglő neve, Tér–Ház étteremre keresztelték, bár a bejáratnál csak magyaros étteremként hirdetik magukat. A helyi igényeknek megfelelően nagyon korán, délután négy óra körül van a záróra, a hét végén nem nyitnak ki. Nincs csapolt sör, a nevezetes pájsli is lekerült az étlapról, dohányozni sem szabad, ám ezzel befejeztük a negatívumok felsorolását. A jó dolgok listája – hála az égnek – terjedelmesebb.
Kezdjük a látvánnyal, ha az ember ügyesen választ asztalt, a látóterébe kerül a Parlament és a budai Vár. Lenyűgöző panoráma, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy sokkal szebb, mint egykoron a Stahly utca volt. A felszolgálás megőrizte a corvinos hagyományokat, gyors, pontos, roppant udvarias, mégis közvetlen. No és a konyha! A sokat emlegetett pájslit leszámítva, a konyha a régi. A régi törzsvendég legszívesebben minden kedves fogást végigkóstolnia, de a séf megtartotta azon szép szokását, hogy emberes adagokat porcióz a tányérra. Szinte minden étel neve gyönyörű nosztalgiákat ébreszt bennünk, nehezebb a választás, mint a kisebbségi önkormányzati szavazáskor. Van szegedi halászlé, belsőséggel – legendásan jó halászlevet főz a szakács –, az ára kifejezetten kedvező (850 forint). A Jókai-bableves sűrű, kellemesen pikáns, házilag készített csipetke dúskál benne. A tárkonyos borjúnyelvleves rendkívüli élmény, miként a vadasan elkészített vaddisznó is, munkásökölnyi nagyságú, de puha zsemlegombóccal. A csülköket a világért sem szabad kihagyni, először a ropogós sertést, Pékné módra, majd levezetésként egy zamatos borjút, a változatosság kedvéért Jóasszony módjára. Sajnos nem bírtuk mindezt végigenni, a leves utáni főételt már becsomagoltattuk, annyira jóllaktunk, de a jövőben mindent akkurátusan bepótolunk.
VELTELINI

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.