Évek óta keresett tulajdonost a MAVA, a Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap Investment Management Kft. a Békéscsabai Hűtőipari Rt.-nek. A negyvenezer tonna kapacitású cég az elmúlt öt esztendőben folyamatosan fejlesztett, mégsem tudott megfelelő eredménnyel működni – tudtuk meg Temesfői Istvántól, a Globus Rt. igazgatótanácsának elnökétől. A volt tulajdonos tőkeerős, több lábon álló befektetőt keresett, így találta meg a Globus Rt.-t. A cégnek Debrecenben és Baján már van egy-egy húszezer–húszezer tonna kapacitású hűtőháza, és kiegészülve a békéscsabai negyvenezer tonnával, már lehetővé válik a termelés ésszerűsítése és a párhuzamos termékek kiszűrése.
Temesfői István a részletekre térve elmondta, a MAVA-val már megegyeztek a fizetés módjában is; Globus-részvényeket adnak át, illetve zártkörű tőkeemeléssel új részvényeket is kibocsátanak az alap számára. Az elmúlt héttől a régi tulajdonossal együtt közösen végzik a békéscsabai üzem operatív irányítását a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásáig. Az öt gyárból álló Globus-csoport vezetője elárulta azt is, hogy cégük jelenleg négy lengyelországi hűtőház megvásárlásában érdekelt, így egy páneurópai hűtőipari konszern felállításán dolgoznak.
Temesfői István kitért arra, hogy jelenleg komoly átalakuláson megy át a magyar hűtőipar. Csatlakozásunkkal hamarosan kinyílik az Európai Unió piaca, és a magyar termékeknek ötvenöt százalékos támogatottsággal kell versenyezniük az unió száz százalékig támogatott termékeivel. A szakember szerint e versenyhátrány kiegyenlítése érdekében olyan megoldást kell találni, amely az EU számára is elfogadható.
A Globus-csoport bajai egységének teljes kapacitása 17–20 ezer tonna, termékeit pedig a kukorica, a zöldborsó, a paraj, a sóska, a bab és az egyéb fagyasztott áruk alkotják. A debreceni gyár kukorica, zöldborsó és paradicsom fagyasztására szakosodott, évi 14–18 ezer tonnás mennyiségben. A békéscsabai üzem a maga 40 ezer tonnás kapacitásával a legnagyobb, fő termékei közé a zöldborsó, a kukorica, a különböző babok, a karfiol, a brokkoli, a sárgarépa és a tésztafélék tartoznak.
A Békéscsabai Hűtőipari Rt. megvásárlásával lehetőség nyílt a Globus-csoport gyorsfagyasztott termékeinek gyártását oly módon optimalizálni, hogy a debreceni hűtőüzem gyakorlatilag a felsorolt három fő termék gyártására koncentrál – mondta Temesfői. Hozzátette, a bajai hűtőüzem hagyományosan szélesebb skálájú termékpalettájából a kisebb mennyiséget jelentő „kurrensebb” termékeket Békéscsabán fogják gyártani. A teljes hűtőipari kapacitás 65 százalékát a zöldborsó- és a kukoricatermékek fagyasztása jelenti. A zöldborsót elsősorban a hazai piacon értékesítik, ugyanakkor a csemegekukorica nagy részét az EU-országokban adják el.
A szakember úgy látja, az EU-csatlakozással egyidejűleg tovább javulnak az értékesítési lehetőségeik – hiszen ekkor már nem kell exportról beszélni –, mert az elmúlt években folyamatosan csökkenő vám- és „lefölözési” terhek 2004 májusától teljesen megszűnnek. Ezzel egyidejűleg viszont megnyílik a lehetőség – a jelenlegi behozatali vámok védelmi hatásának megszűnése miatt – a nyugat-európai, elsősorban belga és francia vállalatok termékeinek megjelenésére a hazai piacon.
A jelenlegi helyzethez képest ez azért jelent nagyobb veszélyt, mert az általunk ismert EU-s agrártámogatási rendszer nagyobb támogatást nyújt a tagországoknak, és egyelőre bizonytalan, hogy Magyarország ezekre a termékekre pontosan milyen agrártámogatásban részesül. Szintén bizonytalan az is, hogy esetlegesen milyen módon lesz lehetősége a magyar kormánynak saját forrásból a hazai gyártóknak és termelőknek támogatást nyújtani. Így többek közt a felsoroltak miatt a közeljövőben a magyar hűtőipar koncentrálódására kell számítani, amely az európai szintű versenyképesség elérése érdekében elkerülhetetlen lesz.
Vége a bujkálásnak, elkapták a „nehézsúlyú” fiatal bűnözőt + videó
