Vállalkozásunk Balatonlellén gazdálkodik, szőlőbirtokaink Balatonlellén, Balatonbogláron és Szőlősgyörökben találhatók, a Pócz Pincészetet 1991-ben alapítottuk. De nem kizárólag borászattal foglalkozunk, mivel a borászat nyereségtermelő képessége olyan alacsony, hogy nem tudná eltartani a családot, és nem ad lehetőséget fejlesztésekre. Több lábon állunk, és a borászkodás, szőlőtermesztés mellett szőlőoltvány-előállítással is foglalkozunk. A munkamegosztás úgy néz ki, hogy a férjem, Pócz József készíti nagy szakértelemmel a borokat, magam pedig a többi teendőt látom el. Idővel pedig remélem, hogy gyermekeink viszik majd tovább a vállalkozást – nyilatkozta Póczné Szilágyi Margit.
– Főbb szőlőfajtáink, amelyekből bort készítünk: a chardonnay, a sauvignon blanc, a királyleányka, a zöld veltelini, a rizlingszilváni, a sárga muskotály, a kékoportó és a merlot. Választékbővítésnek vásárolunk zweigelt vörösborszőlőt egy megbízható gazdától, akivel a termelési év elején megegyezünk a művelési módban, mennyiségben és az árban, így nála is alkalmazzuk – ha áttételesen is – a termeléskorlátozást – fűzte hozzá.
– A szőlőoltvány-termesztéshez saját magunk állítjuk elő az alapanyagot, ezért két hektáron termesztünk szőlőalanyvesszőt – mondta Póczné Szilágyi Margit. – A szőlővessző oltását februárban, márciusban végezzük, novemberben pedig kezdődik az oltványértékesítés. A szőlőoltványok eredési százaléka 50-55 százalék között van, ami jónak mondható – tette hozzá.
– A család borászati filozófiája abban testesül meg, hogy az érett szőlő íz-, zamatgazdagságát átmentsük a borba, ezért a szőlőművelésben mindent ennek rendelünk alá. A minőségi borkészítésnek megfelelően az érett, egészséges szőlőt törődésmentesen, rekeszben szállítjuk a pincébe, ahol kíméletes feldolgozás után, irányított körülmények között erjesztjük borrá. A felsorolt szőlőfajták nagy lehetőséget adnak a borásznak, hogy a legjobb minőségű borokat tegye a fogyasztó asztalára – mondta Póczné.
– A 2001-ben bevezetett Sylvia Cuvée-t a pincészet legkiválóbb szőlőfajtáinak – királyleányka, rizlingszilváni és zöld veltelini – házasításából készítjük. A chardonnay-ből és a sauvignon blanc-ból készült cuvée-nk teljesen új ízvilágával igazi kuriózum a hazai borpalettán. A kékoportó rosénkat és a sárga muskotályunkat is nagyon kedvelik a fogyasztók. A merlot vörösborunkat új tölgyfahordókban tíz hónapig érleljük, és barrique borként forgalmazzuk. A pincészet borainak harminc százalékát palackos borként nagykereskedőkön keresztül, valamint a pincénél értékesítjük, folyóbort pedig csak a pincéből adunk el – ismertette Póczné Szilágyi Margit.
– A város központjában lévő pincészetünkben ötven-hatvan embert tudunk leültetni és kóstoltatni borainkat, alapító tagja vagyunk a Dél-Balatoni Borút Egyesületnek, és annak minősített állomása. Sajnos még mindig nem elég a reklám, fesztiválokon és kiállításokon próbálunk újabb vendégeket szerezni, ott népszerűsíteni borainkat. Csoportjaink az interneten vagy prospektusokban találnak ránk, esetleg a közeli üdülőkből látogatnak el hozzánk – mondta a háziasszony. Megemlítette, hogy egyelőre még nem tudnak célzottan vendégeket szervezni, de szerencsére a szezon így is pünkösdtől ősz végéig tart, amelynek csúcsa augusztus elejére tehető, ugyanis ekkor vannak a lellei borhetek. – Az idén tizenegyedik alkalommal megtartott ünnepség ismét jól sikerült, nagyon sokan meglátogattak bennünket.
Pikk Bayerrel, Ambrózyval és Szánthóval- Az ukrán-pártiságba belehülyült brüsszeli elit +videó














Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!