Több lábon áll a Pócz Pincészet

Van úgy, hogy egy vállalkozás nem tud csak több tevékenységből megélni, így van ez a Pócz Pincészet esetében is. Igaz, a tulajdonosok szinte összekötötték a kellemeset a hasznossal, mert a borászat mellett szőlőoltvány-termesztéssel is foglalkoznak.

Nagy Ottó
2003. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vállalkozásunk Balatonlellén gazdálkodik, szőlőbirtokaink Balatonlellén, Balatonbogláron és Szőlősgyörökben találhatók, a Pócz Pincészetet 1991-ben alapítottuk. De nem kizárólag borászattal foglalkozunk, mivel a borászat nyereségtermelő képessége olyan alacsony, hogy nem tudná eltartani a családot, és nem ad lehetőséget fejlesztésekre. Több lábon állunk, és a borászkodás, szőlőtermesztés mellett szőlőoltvány-előállítással is foglalkozunk. A munkamegosztás úgy néz ki, hogy a férjem, Pócz József készíti nagy szakértelemmel a borokat, magam pedig a többi teendőt látom el. Idővel pedig remélem, hogy gyermekeink viszik majd tovább a vállalkozást – nyilatkozta Póczné Szilágyi Margit.
– Főbb szőlőfajtáink, amelyekből bort készítünk: a chardonnay, a sauvignon blanc, a királyleányka, a zöld veltelini, a rizlingszilváni, a sárga muskotály, a kékoportó és a merlot. Választékbővítésnek vásárolunk zweigelt vörösborszőlőt egy megbízható gazdától, akivel a termelési év elején megegyezünk a művelési módban, mennyiségben és az árban, így nála is alkalmazzuk – ha áttételesen is – a termeléskorlátozást – fűzte hozzá.
– A szőlőoltvány-termesztéshez saját magunk állítjuk elő az alapanyagot, ezért két hektáron termesztünk szőlőalanyvesszőt – mondta Póczné Szilágyi Margit. – A szőlővessző oltását februárban, márciusban végezzük, novemberben pedig kezdődik az oltványértékesítés. A szőlőoltványok eredési százaléka 50-55 százalék között van, ami jónak mondható – tette hozzá.
– A család borászati filozófiája abban testesül meg, hogy az érett szőlő íz-, zamatgazdagságát átmentsük a borba, ezért a szőlőművelésben mindent ennek rendelünk alá. A minőségi borkészítésnek megfelelően az érett, egészséges szőlőt törődésmentesen, rekeszben szállítjuk a pincébe, ahol kíméletes feldolgozás után, irányított körülmények között erjesztjük borrá. A felsorolt szőlőfajták nagy lehetőséget adnak a borásznak, hogy a legjobb minőségű borokat tegye a fogyasztó asztalára – mondta Póczné.
– A 2001-ben bevezetett Sylvia Cuvée-t a pincészet legkiválóbb szőlőfajtáinak – királyleányka, rizlingszilváni és zöld veltelini – házasításából készítjük. A chardonnay-ből és a sauvignon blanc-ból készült cuvée-nk teljesen új ízvilágával igazi kuriózum a hazai borpalettán. A kékoportó rosénkat és a sárga muskotályunkat is nagyon kedvelik a fogyasztók. A merlot vörösborunkat új tölgyfahordókban tíz hónapig érleljük, és barrique borként forgalmazzuk. A pincészet borainak harminc százalékát palackos borként nagykereskedőkön keresztül, valamint a pincénél értékesítjük, folyóbort pedig csak a pincéből adunk el – ismertette Póczné Szilágyi Margit.
– A város központjában lévő pincészetünkben ötven-hatvan embert tudunk leültetni és kóstoltatni borainkat, alapító tagja vagyunk a Dél-Balatoni Borút Egyesületnek, és annak minősített állomása. Sajnos még mindig nem elég a reklám, fesztiválokon és kiállításokon próbálunk újabb vendégeket szerezni, ott népszerűsíteni borainkat. Csoportjaink az interneten vagy prospektusokban találnak ránk, esetleg a közeli üdülőkből látogatnak el hozzánk – mondta a háziasszony. Megemlítette, hogy egyelőre még nem tudnak célzottan vendégeket szervezni, de szerencsére a szezon így is pünkösdtől ősz végéig tart, amelynek csúcsa augusztus elejére tehető, ugyanis ekkor vannak a lellei borhetek. – Az idén tizenegyedik alkalommal megtartott ünnepség ismét jól sikerült, nagyon sokan meglátogattak bennünket.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.