időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Folytatódott a Synergon-ügy

Derek András
2003.10.08. 22:00

Tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódott a hét elején Pécsett a Synergon-ügyként ismert számlacsalási per. A botrány három éve robbant ki, amikor az adóhivatal nyomozást indított egy pécsi vállalkozás ellen, s a könyvelésében 70 millió forintnyi fiktív számlát fedeztek fel. Később számos olyan cégre bukkantak, amelyek a vád szerint befogadták a hamis számlákat. Ezen társaságok egyike volt a Synergon Rt. Az ügyészség adócsalás miatt 26 személy ellen emelt vádat, az ügylettel ugyanis 300 millió forintos kárt okoztak az államnak.
A keddi meghallgatáson többek között kiderült: az elsőrendű vádlott, az előzetes letartóztatásban lévő V. T. depressziós, emellett pedig állandó fejfájása miatt nehezen tűri a börtönt. A tárgyaláson a másodrendű vádlott, Sz. Zs. védője, Zamecsnik Péter felvetette, ügyfele letartóztatása után a cég részvényeinek értéke jelentősen megnövekedett, ami több mint különös. Szerinte ennek is köze van az ügyhöz, ám ezt eddig mégsem vizsgálta senki. Úgy véli, védencének nem állt érdekében fiktív számlákkal növelni a költségeket, mert az bevételcsökkenést eredményezett volna.
Nemrégiben kiderült: a K&H-ügy bécsi kiadatási őrizetben lévő főszereplőjéhez, Kulcsár Attilához tartozó érdekcsoportot csak a két évvel ezelőtti, több Synergon-vezető halálával végződött repülőgép-baleset akadályozta meg abban, hogy átvegye a teljes céget. Lapinformációk szerint Kulcsár a személyes ügyfélköréhez tartozó cégekkel és magánszemélyekkel több tízezer Synergon-részvényt vásároltatott, így jelentős befolyást szerzett a társaságban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.