Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Bush is támogatta az örökbefogadást

Románia államfője és miniszterelnöke is elismerte azoknak a kormánydokumentumoknak a hitelességét, amelyek szerint számos neves európai és amerikai politikus lobbizott a bukaresti hatóságoknál gyermekek külföldi örökbefogadása érdekében. George Bush amerikai elnök személyesen számolt be Ion Iliescu román államfőnek arról, hogy tekintélyes amerikai politikusok vállalnak garanciát azokért a családokért, akik román gyermekeket kívánnak örökbe fogadni.

2004. 02. 10. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindezt tegnap annak kapcsán ismerte el a román államelnök, hogy az ellenzéki Demokrata Párt elnöke nyilvánosságra hozta: az utóbbi években számos európai és amerikai politikus használta fel befolyását a bukaresti kormánynál annak érdekében, hogy román gyermekeket lehessen örökbe adni külföldre, az EU által előírt embargó ellenére. A Traian Basescu bukaresti főpolgármester birtokába jutott dokumentumok szerint neves amerikai, francia, olasz, kanadai és izraeli politikus és tisztségviselő járt közben Bukarestnél, hogy a nemzetközi örökbefogadási tilalom ellenére kiskorúak külföldi szülőkhöz kerülhessenek. Az ellenzéki politikus beszámolt többek között Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, Alvaro-Gil Robles, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Antonio Di Pietro és Jacques Santer európai parlamenti képviselő, valamint Tom Lantos, John Kerry, Edward Kennedy, John Sununu és Tom Harkin amerikai honatyák közbenjárásáról. Hogy ezek a lobbik – amelynek intézményét a román jogszabályok nem ismerik el – hatékonyak voltak, arra bizonyíték annak a több mint 1100 gyermeknek az esete, akiket a román hatóságok beleegyezésével 2001 októbere, vagyis az EU által életbe léptetett tilalom óta adoptáltak külföldiek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.