időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Húsos cégnél érdekelt a főállatorvos

Nagy Ottó
2004.02.09. 00:00

A köztisztviselők jogállásáról rendelkező törvény szerint összeférhetetlen, hogy Bálint Tibor országos főállatorvos a Herz Szalámigyár Rt. igazgatósági tagja. A Herz cég egyik legnagyobb hazai konkurense a szalámipiacon történetesen éppen az a kaposvári Kométa, amely az idei és a tavalyi állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseken sorra fennakadt.

Legutóbb a kaposvári húsipari cég exportjogát váratlanul felfüggesztették, amelyet a tulajdonos diszkriminatívnak értékelt, a főállatorvos ezzel szemben korrektnek nevezett.
Értesüléseink szerint Bálint Tibor országos főállatorvos a Herz Szalámigyár Rt. igazgatósági tagja. Ez a tisztség azonban összeférhetetlen az országos főállatorvosi beosztással.
A köztisztviselők jogállásáról szóló, 1992. évi törvény 23. paragrafusa ugyanis kimondja, hogy köztisztviselő nem lehet gazdasági társaságnál vezető tisztségviselő, illetve felügyelőbizottsági tag, kivéve akkor, ha a gazdasági társaság önkormányzati, köztestületi többségi tulajdonban, illetve tartósan állami tulajdonban van, vagy az állami tulajdonos különleges jogokat biztosító részvények alapján delegálja. Továbbá csak akkor, ha a társaságban az állami közvetlen vagy közvetett befolyás mértéke – a tőkepiacról szóló törvény rendelkezései alapján számítva – legalább ötven százalék. A Herz Szalámigyár Rt. fő tulajdonosa azonban a Pick Rt.
*
Nem kelthet különösebben jó benyomást az sem, hogy a közelmúltban sok élelmiszer-higiéniai és állat-egészségügyi ellenőrzést elszenvedett kaposvári Kométa 99. Kft. a Herz egyik legnagyobb konkurense a szalámipiacon. A Kométa legutolsó ellenőrzését, amely elméletileg a cég exportjogának megvonásával járt, országos főállatorvosként Bálint Tibor rendelte el.
A Kométa a január végi vizsgálatot kifogásolta, s ezért nyílt levélben Németh Imre agrárminiszert is megkereste. A vállalat ügyvezető igazgatója, Giacomo Pedranzini szerint a vizsgálat eredménye erősen diszkriminatív és rosszhiszemű. Az igazgató szerint többek között azért, mert a vizsgálatot végző négy állatorvos közül kettő konkurens cégeknél hasonló jellegű ellenőrzéseket folytat. Bálint Tibor egy hivatalos közleményben úgy reagált, hogy az ellenőrzést végző állatorvosok pártatlanságához nem férhet kétség.
Szakmabéliek azonban úgy vélik, lehet valami alapja annak, hogy a Kométa megkérdőjelezi a pártatlanságot, az úgynevezett vöröshús- bizottság ugyanis túl sok apró hibát is talált. Az szintén tény azonban, hogy a bizottság talált valóban súlyos hiányosságokat is – ezt támasztja alá a lapunk birtokában lévő intézkedési ütemterv is.
A Kométa exportengedélyét tavaly egyszer már felfüggesztették, s azt december 18-án kapta vissza, bár Észak-Amerikába továbbra sem szállíthatott. Idén januárban az Egyesült Államok – elsősorban a Kométa 99 Kft.-nél talált szabálytalanságok okán – megtiltotta a magyar hús bevitelét az országba, sújtva a vétlen vállalatokat is. Ennek hatására kapta a Kométa a január végi, általa kifogásolt ellenőrzést.
A cég felháborodása valahol érthetetlen, hiszen olasz tulajdonosai pontosan ismerik az EU-ban is megkövetelt élelmiszer-biztonsági előírásokat. Érthetetlen azonban az is, hogy a cég – annak ellenére, hogy exportjogát megvonták, s úgynevezett nyilvántartott üzemmé minősítették, amely évi ötezer darab sertés vágására jogosult – értesüléseink szerint az elmúlt hét első négy napján naponta több mint ezer darab sertést vágott. Az amerikai „veszélyre” – mint korábban megírtuk – már tavaly figyelmeztették hazai hivatalos jelentések a Külügyminisztériumot (Küm), amelynek hivatalból értesítenie kellett a földművelésügyi tárcát is. Az FSIS (Food Safety and Inspection Service) audit csoportjának 2003. januári ellenőrzése során ugyanis nem tapasztalt pozitív változásokat a hazai húsüzemeknél. Erről írásban kapott tájékoztatást a Küm, azzal, hogy ez az értékelés akár a teljes magyar húsipar jövőjét befolyásolhatja. Ezzel a kérdéssel Lengyel Zoltán fideszes képviselő megkereste Kovács László külügyminisztert is, aki azt a választ adta, hogy csupán a legutóbbi, 2003 őszén lezajlott ellenőrzés eredményéről értesültek idén januárban, azt megelőzően a minisztérium illetékesei nem rendelkeztek az ügyre vonatkozó információkkal.
Újabb bizottságot vár a Kométa. Nem érkeztek meg a somogyi megyeszékhelyre a múlt hét közepére várt független szemlézők, így továbbra is kérdéses: visszakapja-e az exportjogát, s ha igen, mikor szállíthat majd külföldre a húsfeldolgozó cég. A hét végén Somogyban tartózkodó Lamperth Mónika péntek este a Kapos Televízióban bejelentette: Németh Imrétől arról értesült, hogy e hét első felében érkezik Kaposvárra az újabb bizottság. Információk szerint időközben a kométások megszüntették azt a 26 pontban rögzített hiányosságot, amelyet korábban róttak fel a cégnek. Az exportjog megvonása nemcsak a húsüzem olasz tulajdonosára, menedzsmentjére és kilencszáz dolgozójára hatott sokkolóan, hanem a cég beszállítóira, a kis- és nagyüzemi sertéstartókra is. A kft. eddigi vesztesége már így is sok millióra rúg, ráadásul – az FVM ígérete szerint – legfeljebb áprilisban szállíthat majd külföldre. Szinte biztos, hogy az olaszok húsvéti csemegéje, a pármai sonka idén nem dél-magyarországi sertéshúsból készül. (G. J. A.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.