A hazai termék védelme

Nem tudni, hogy a csatlakozás után mennyire változik meg a hazai élelmiszerpiac. A kereskedelemnek nem lehet gátat szabni, arra viszont van lehetőségünk, hogy a szóban forgó élelmiszereket ellenőrizzük, s ha nem biztonságosak, a forgalmazását leállítsuk – nyilatkozta lapunknak Biacs Péter, az élelmiszer-biztonsági hivatal főigazgatója.

Nagy Ottó
2004. 04. 28. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biacs Péter, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mebih) főigazgatója elégtelennek tartja azokat a hazai védintézkedéseket, amelyeket a külföldi termékekkel szemben, a magyar élelmiszerek érdekében hoznak a hatóságok. Abban a megközelítésben pedig különösen, hogy a magyar élelmiszerek uniós piaca felettébb bizonytalan. Biacs Péter így „utalt” vissza arra a közelmúltban tett brüsszeli kijelentésre, ami egy esetleges bojkott lehetőségét vázolta fel a magyarországi élelmiszerekkel szemben. Nem tudni, hogy a hazai élelmiszerek mennyire őrzik meg piaci szerepüket, miután pontos felmérés hiányában kevés az információ arról, hogy a leginkább érintett gyártók és forgalmazók mennyire készültek fel a várható uniós dömpingre.
Mellesleg a termékek beözönlését nem lehet megakadályozni, hiszen a közös piac egyik alapeleme az áruk szabad áramlása, ha annak gátat vetne bármelyik újonnan csatlakozó, akkor az EU elméletileg azonnali szankciókat vezethetne be az adott ország ellen. A Mebih főigazgatójának véleménye alapján azonban arra van lehetőségünk, hogy a szóban forgó élelmiszereket ellenőrizzük, s ha nem biztonságosak, úgy forgalmazásukat leállítsuk.
Emellett szükségszerű, hogy a magyar élelmiszerek biztonságáról szóló szakmai és közvélekedés pozitív képet sugalljon. Az terjedjen el, illetve legyen megerősítve, hogy a magyar élemiszer kiváló minőségű, ezt pedig bármely pillanatban képesek legyünk bizonyítani. Ebben a folyamatban az élelmiszer-biztonsági hivatal is részt vesz, de „csak” a termőföldtől az asztalig ellenőrizve s garantálva a minőséget. Azon túl az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség ellenőrzi az élelmiszereket. Ha ugyanis a fogyasztó kételkedik az élelmiszer biztonságában, az övön aluli ütés, azt nem lehet sem kivédeni, sem egyik napról a másikra helyreállítani a bizalmat – mondta Biacs Péter, hangsúlyozva, hogy ebben a munkában a Mebihnek is offenzívabbnak kell lennie, mert nem lehet eléggé hangoztatni, hogy a magyar élelmiszerek biztonságosak.
– Két mód van arra, hogy folyamatosan garantáljuk az élelmiszereink biztonságát – folytatta a főigazgató –, az egyik a már említett nyomonkövethetőség a termőföldtől az asztalig, ahol mindent rögzíteni kell, ami a kezdeti nyersanyaggal és a belőle készült élelmiszerrel történik, a másik a kockázatelemzés. Utóbbival egyúttal védekezni lehet a külföldi élelmiszerekkel szemben is, hiszen a fogyasztóknak „mi hajtjuk” azt állandóan, hogy a hazai élelmiszerek biztosan biztonságosak. Ugyanakkor ha a külföldi élelmiszerek biztonságával szemben gyanú merül fel, akkor elrendelhetjük a vizsgálatokat, és a forgalmazásukat is felfüggeszthetjük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.