Értékesebb a mangalica

Bálint József
2004. 04. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Speciális húsüzem létrehozását tervezik Mórahalmon, ahol kizárólag vágott mangalicákat dolgoznának fel. A beruházáshoz szükséges 250 millió forintot pályázati pénzekből szándékoznak előteremteni, de a gazdák összefogására is számítanak – tájékoztatta lapunkat Nógrádi Zoltán, a település fideszes polgármestere.
Az ötletet az adta, hogy a hússertés tenyésztése válságban van, s a tapasztalatok szerint jelenleg csak a már korábban méltatlanul elfelejtett, őshonos magyar mangalicával lehet versenyben maradni. Az Európai Unió piacán óriási érdeklődés van az említett fajta iránt, ezért az értéke is lényegesen magasabb a hússertésnél. A nagy keresletnek az az oka, hogy a mangalica húsa koleszterinszegény, s telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
A Csongrád megyei homokhátságon, több évtizedes kihagyás után, ismét egyre többen kezdenek foglalkozni mangalicatenyésztéssel. Akik erre korábban vállalkoztak, bizonyítani tudják, hogy érdemes volt belevágni, mert a felvásárlók közel 500 forintot fizetnek kilogrammjáért. Eddig főként a spanyolok vitték tőlük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.