időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Európai uniós szintre kerül a cukor ára

Nagy Ottó
2004.04.14. 23:00

Hiába lesznek az EU-csatlakozás nyertesei a hazai cukorrépa-termesztők, a cukor ára egy éven belül eléri az uniós árszintet. A háttérben az áll: Magyarországon is életbe lép az uniós cukorszabályozás, amelynek értelmében egy tonna cukor esetében a garantált ár 632 euró lesz. Ezzel együtt változik az osztozkodási arány is, ami nemrég a termelők és a feldolgozók között létrejött, és az EU-ban is érvényes szakmaközi egyezmény szerint 42:58 százalékos lesz. Ennek és a megemelt garantált árnak köszönhetően a répatermelők jövedelme emelkedni fog – hangzott el tegnap egy szakmai háttérbeszélgetésen.
Fischer Béla, a Magyar Cukor Rt. vezérigazgatója, a Cukoripari Egyesülés elnöke elmondta: ezt a növekményt belátható időn belül a feldolgozók átadási árai is meghaladják tíz-húsz százalékkal, így a garantált ár a feldolgozóknak és az alapanyag-előállítóknak is megfelelő jövedelemszintet biztosít. Az sem kizárt, hogy az átadási árak harminc százalékkal is növekedhetnek, mivel az unión belül kiegyenlítődési folyamat játszódik majd le – tette hozzá.
Szakemberek nem tartották kizártnak, hogy a kiegyenlítődési folyamat következtében a cukor kilónkénti fogyasztói ára kétszáz forint fölé emelkedik, bár hangsúlyozták, hogy annak megállapítása a kereskedők feladata. A csatlakozással kapcsolatban még elmondták, hogy nem tartanak cukorfelvásárlási láztól.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.