időjárás 5°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Nagyon kilóg az a bizonyos lóláb

–
2004.04.23. 18:26

A több ízben elhangzott hír hallatán fogott el az az indulat, amit idestova két éve érzek, s ami most e levél megírására indított. A hír, amit Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető asszony bejelentett, az, hogy benyújtják, illetve két képviselő már indítványozta a nyugdíjtörvény módosítását, hogy a nyugdíjasok az ez évre járó plusz kétheti nyugdíjnak a felét május 31-ig kapják meg, s hogy ez az időpont tartható legyen, az ügy sürgősségi tárgyalását kérik.
Az indulatom oka az: végtelenül boszszant, hogy mindenkit bolondnak néznek, most éppen a nyugdíjasokat, hogy immáron másodszor játsszák el velük a választási kampányra való tekintettel a beetetést. 2002 tavaszán a 19 ezer forint beígérésével, majd kifizetésével sikerült a választásokon a nyugdíjasszavazatokat megszerezni, most pedig az európai parlamenti választásnál próbálják ugyanezt tenni. S nemcsak velük, hanem a többi állampolgárral is, akikkel el akarják hitetni jóságos voltukat, aggódó törődésüket az idős emberekkel.
Kicsit feltűnő, hogy most, amikor a kormány és a miniszterelnök népszerűsége, teljesítményének megítélése rohamosan csökken, illetve romlik, hirtelen eszükbe jut, jobb lenne, ha az az egyheti nyugdíj mégis a nyugdíjasoknál kamatozna, holott erről korábban szó sem volt. Álságos, hogy most jut eszükbe, hogy az első heti plusznyugdíjat még az első fél évben kellene kifizetni, és nem a törvényalkotásnál, pedig tavaly decemberben döntöttek így, a két részletben történő kifizetés mellett.
Még feltűnőbb, hogy akkor – ha már első fél év – miért nem június 30-t jelölték meg (tudniillik ez az első fél év vége) a kifizetés dátumaként, és miért lett hirtelen olyan fontos a május 31-i időpont, annyira, hogy sürgősségi tárgyalást kellett kérni az ügyben. Talán csak nem akarják újra megvásárolni a nyugdíjasszavazatokat uszkve 15 ezer forintért, a június 13-i EP-választásra?
Furcsa az is, hogy honnan terem most hirtelen 36 milliárd forint erre a célra, amikor a 185 milliárdos Draskovics-csomagot alig pár hete vezették be, és a január óta tett minden intézkedésük a nyugdíjasokat és az alacsony jövedelműeket sújtja (gyógyszer, gáz, víz, csatorna, távfűtés stb. árának, a díjaknak drasztikus emelése).
Mitől lett most egyszerre ennyire érzékeny a szegénységpárti miniszterelnök és csapata? Nagyon kilóg az a bizonyos lóláb, és felháborító, hogy ennyire szenilisnek, gondolkodásra képtelennek, manipulálhatónak tekintik nemcsak az időseket, hanem mindenkit.

Hausladen Theodora
Budapest

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.