Az osztrák Berglandmilch után ugyancsak az ausztriai székhelyű Alpenmilch érdeklődik a magyar tejpiac iránt. A legnagyobb osztrák tejfeldolgozó, a Berglandmilch nem tervezi, hogy részesedést vásárol a hazai tejipari üzemekben, és nem akar saját termelőbázist sem kiépíteni, a piacot csak termékeivel akarja meghódítani. A Világgazdaság értesülései szerint szintén csak exporttermékekkel, joghurtkészítményekkel jelenne meg a hazai piacon az Alpenmilch is, igaz, rögtön a legnagyobb áruházláncokba szeretne betörni.
A szakemberek már az év eleje óta éles versenyre számítanak a tejpiacon, ami szerintük főként arra vezethető vissza, hogy a magasabb hozzáadott értékű termékeknél hódításba kezdenek a régi tagországok tejipari vállalatai, de a hazai iparnak meg kell küzdenie a velünk együtt csatlakozó országok alacsonyabb árszintjeivel is. A magyar cégeknek hátrányt jelent az itthoni magasabb felvásárlási ár, s a versenyt élesíti az is, hogy az unió folyamatosan csökkenti a szubvenciókat. Ugyanakkor nemcsak az ipar, hanem a hazai tejtermelők is versenyhátrányban vannak az uniós termelőkkel szemben.
A verseny következtében, különösen mert a csatlakozás után nemcsak osztrák, német, hanem szlovák és szlovén feldolgozók megjelenése is valószínű, a tej fogyasztói ára csökkenni fog, hiszen a piac új szereplői akár 30-40 százalékkal is olcsóbban kínálják termékeiket. Ehhez társul még, hogy az első fél év végén lejár a 40 forintos exporttámogatás, ami a felvásárlási árak további csökkenését is előrevetíti.
Tegnap az agrártárca közleményében közölte, hogy az iskolatej-ellátás tekintetében az iskolafenntartónak kell szerződést kötnie az általa kiválasztott szállítóval.
Osztrák–Magyar sertésvita. Az osztrák állat-egészségügyi hatóságok megtiltották a magyar élő sertések bevitelét az országba arra hivatkozva, hogy a magyar állatállomány nem mentes az Aujeszky-betegségtől. Mindezt megerősítette Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára, aki szerint ez sérti az EU-szabályozást, azaz az unió megállapodásait. Koncentrációt indít el a magyar húspiacon és a feldolgozók körében az uniós csatlakozás – ismertette Menczel Lászlóné, a Hússzövetség titkára, kifejtve, a rendelkezések hatására már a csatlakozás előtt megindult a cégek specializációja. Vannak olyan vállalkozások, amelyek már nem vágnak állatot, csak feldolgozással foglalkoznak. A belföldi piacon élesedő versenyre számíthatnak azok a cégek, amelyek eddig csak a magyar piacon forgalmazták termékeiket. (MTI)