Nyelvi tisztogatás a Dnyeszter mentén

Nemzetközi szinten is hatalmas felháborodást keltett a transznisztriai hatóságok döntése, miszerint bezárják az ország valamennyi román nyelvű iskoláját. Bukaresten kívül immár az EBESZ is tiltakozik a szakadár köztársaság nyelvi tisztogatása ellen.

2004. 07. 27. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárólag a cirill ábécén alapuló moldovait ismeri el hivatalos nyelvként a függetlenségét a Moldovai Köztársasággal 1992-ben folytatott polgárháború során kivívó Transznisztria. Emiatt a tiraszpoli hatóságok a napokban elrendelték a szakadár államban működő valamennyi román nyelvű (tehát latin ábécét alkalmazó) oktatást is biztosító iskola bezárását. A nemzetközi közösség által el nem ismert, teljesen kiközösített Dnyeszteren túli ország lakosságának hozzávetőlegesen negyven százaléka román ajkú. Számukra egy, a Moldovai Köztársaság illetékeseivel tavaly kötött megállapodás alapján hat iskolát tartottak fenn eddig, ahol összesen ötezer román diák tanult. A múlt héten azonban a szakadárok előzetes bejelentés nélkül kiszálltak a transznisztriai főváros, Tiraszpol 20-as számú iskolájához, és lakatot tettek rá. A gyerekeket és a pedagógusokat tányérsapkás milicisták kergették ki az oktatási intézményből, akik lefoglalták a bútorzatot, a tanszereket és a hivatalos papírokat, sőt az épület ablakait is betörték. Hasonló erődemonstrációval ürítettek ki egy vidéki iskolát is.
Az ügy pikantériája, hogy éppen az incidens idején tartózkodott Tiraszpolban Rolf Ekeus EBESZ-diplomata. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségekért felelős főbiztosa megrökönyödött a transznisztriaiak iskolabezárási akciója hallatán, amelyet barbárságnak nevezett. Határozottan elítélte a nyelvi tisztogatást Walter Schwimmer, az Európa Tanács főtitkára is. Magyarázatot követel az ügyben Tiraszpoltól a Moldovai Köztársaság is, hiszen a szomszédos állam román iskoláit – legalábbis papíron – a chisinaui oktatásügyi minisztérium felügyeli. A legérzékenyebben természetesen Romániát érinti az incidens. A bukaresti külügyminisztérium úgy ítéli meg, hogy a román iskolák bezárása brutálisan sérti az alapvető emberi és kisebbségi jogokat. Mircea Geoana, a román diplomácia vezetője felkérte a nemzetközi intézményeket, lépjenek fel sürgősen Tiraszpol törvénytelen, etnikai feszültséget gerjesztő politikája ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.